Smanjenje zagađenja i fizička aktivnosti samo su neke od koristi korišćenja bicikla, glavna je poruka nakon biciklističke ture koja je privukla veliki broj Novosađana tokom vikenda.

Oni su vozili svoje dvotočkaše od Novog Sada do Futoga i nazad kako bi obeležili Svetski dan zaštite životne sredine. Aktivnost je deo obeležavanja Evropske zelene nedelje, a organizovao ju je EU info kutak Novi Sad u saradnji sa Eko kurirom.

Da je biciklizam deo života svakog stanovnika Novog Sada potrvđuje i to da je ovoj vožnji bilo svih uzrasta – najmlađi učesnik imao je 3, a najstariji čak 80 godina. Navikli na ove edukativne vožnje uz Dunav, koje sa sobom uvek nose priče o muralima duž reke, ovaj put su učesnici čuli i predavanje o značaju zaštite biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze u neposrednoj blizini grada.

Na novosadskom Dunavcu, u blizini Šodroša, članice Inicijative za zaštitu prirodnog javnog dobra Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva, govorile su o značaju angažovanja građana na rešavanju problema u svojoj zajednici.

Mnogi Novosađani su tek na današnjoj vožnji naučili da je Kamenička ada, koja se nalazi na svega nekoliko stotina metara od urbanog naselja, mesto na kome živi vrsta sisara koja je nakon više od 100 godina ponovo vraćena u Srbiju, dabar.

Izuzetno značajno i zbog toga što je to mrestilište velikog broja riba, a da određene vrste biljaka kao što je to crna topola, koja se takođe nalazi na tom delu obale, zahvaljujući svom sistemu korenja, veoma mnogo pomažu ribama u mrestu. Ovo područje prirode koje se nalazi u neposrednoj blizini grada je mesto na kom živi više od 180 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene vrste.

Nakon predavanja odvozalo se 15 kilometara do Futoga i toliko nazad, duž jednog dela koridora EuroVelo 6, a sve u čast prirode koja nam je nadomak gradova i za čiji se opstanak moramo boriti.

Izvor: Europa.rs