Glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković, usaglasili su danas u Briselu mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u ​​dijalogu koji vodi EU, a koji daje konkretne obaveze za obe strane.

Mapa puta postavlja jasan vremenski raspored i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Oba sporazuma su samo delimično sprovedena sa relevantnim elementima koji su još uvek nerešeni.

Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskim zakonima, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu. Ovo otvara put ka okončanju netransparentne i neregulisane dosadašnje prakse.

Evropska unija je zatražila od Sekretarijata Energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i KEDS-a, Kosovske kompanije za distribuciju energije.

EU pozdravlja usvajanje Mape puta kao korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u korist svih građana i poziva obe strane da ostvare napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji. EU zahvaljuje oba glavna pregovarača na njihovoj posvećenosti i odgovornom pristupu procesu, koji je doveo do današnjeg ishoda.

Saopštenje

Izvor: Еuropa.rs