EU PPF obuke – Infrastrukturni projekti u oblasti energetske efikasnosti

Beograd, 17. decembar 2019.

Dobro razumevanje dokumentacije i procedura za unapređenje energetske efikasnosti u izgradnji i rekonstrukciji zgrada, kao i poznavanje značaja, svrhe i postupka energetske procene, je od ključne važnosti za uspešnu realizaciju projekata koji se tiču unapređenja energetske efikasnosti zgrada.

Kako bi državni službenici unapredili svoje znanje o sistemu Energetskog menadžmenta i realizaciji infrastrukturnih projekata u oblasti energetske efikasnosti, tim stručnjaka EU PPF6 projektne jedinice organizovao je obuku na temu „Realizacija projekata u oblasti energetske efikasnosti“.

Prilikom procene same zgrade koja je predmet rekonstrukcije, najpre se vrši Energetski pregled zgrade – postupak koji se sprovodi radi utvrđivanja energetskih svojstava zgrade i nivoa usklađenosti postojeće energetske efikasnosti sa propisanim zahtevima. Vrši se provera, pregled i analiza energetskih tokova (proizvodnja energije, prenos, potrošnja, gubici) u zgradi radi utvrđivanja mesta sa značajnim gubicima koji predstavljaju potencijal za povećanje energetske efikasnosti. Na osnovu rezultata Energetskog pregleda prave se planovi i sprovode mere koje dovode do ušteda u potrošnji energije za najmanje 20% i povećanja energetske efikasnosti za najmanje jedan energetski razred, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Polaznici obuke upoznali su se i sa procedurama procene (merenja) i verifikacije energetskih ušteda kao i metodom proračuna energetskih svojstava zgrade koji su važan deo energetske sertifikacije zgrade i dobijanja energetskog pasoša.

Projekat izgradnje ili sanacije treba da prati zahteve procene, kako bi se ostvarile predviđene uštede u energiji u korišćenju objekta.

Ovo je poslednja obuka iz oblasti energetike, i nju je završilo ukupno 25 polaznika koji su uspešno odgovorili na sva pitanja trenera o stečenom znanju iz protekla 4 treninga o energetskoj efikasnosti. To su bili predstavnici iz Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva odbrane, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Sekretarijata za energetiku, JP EPS-a, Biblioteke grada Beograda, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata i Austrijske agencije za razvoj ADA.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.