Od ideje do izgradnje – postrojenje za preradu otpadnih voda po EU standardima

Šabac, 11. jul 2018.

U Šapcu je danas održana obuka “PPOV – planiranje, projektovanje, izgradnja, rad i održavanjeu okviru koje je organizovana i studijska poseta jednom od najsavremenijih postrojenja za preradu otpadnih voda.

Predstavnici opštinske uprave i JKP-a iz Loznice, Pančeva, Kraljeva, Brusa i Blaca, kao i predstavnici Ministarstva za evropske integracije, imali su priliku da na terenu vide kako funkcioniše PPOV i upoznaju se sa infrastrukturom modernog postrojenja koje je izgrađeno po EU standardima. Učesnicima su predstavljeni svi elementi infrastrukture postrojenja, ali i izazovi u smislu operativnosti i funkcionisanja koji se javljaju nakon izgradnje ovakvih kompleksnih i zahtevnih sistema.

Nakon obilaska PPOV Šabac, tim stručnjaka EU PPF6 projektne jedinice prezentovao je proces planiranja, projektovanja i izgradnje infrastrukture postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, nakon čega je usledila diskusija praćena konkretnim primerima dobre prakse.

Grad Šabac je jedan od samo tri grada u Srbiji koji imaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat realizovan u više faza finansirali su Evropska unija sa 10 milona evra i Republika Srbija i lokalna samouprava grada Šapca sa 8 miliona evra.

Postrojenje koje se nalazi na lokaciji za fabrike belih limova, nakon jednogodišnjeg probnog rada, od aprila 2017. godine radi u punom kapacitetu. Sa ovakvim postrojenjima, Šabac, Sombor i Subotica su jedinstveni gradovi u Srbiji u regulisanju kanalizacionih voda. Za grad Šabac izgradnja ovog postrojenja donosi dvostruku korist sa aspekta zaštite životne sredine i ekološkog značaja, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.