EU PPF8 projektna jedinica održala tri obuke na temu FIDIC Ugovorа

20. februar 2019.

Tim projektne jedinice EU PPF8 je tokom januara i februara 2019. godine na Zlatiboru, u Novom Sadu i Beogradu održao set obuka „Osnove FIDIC ugovora o građenju“ koje je uspešno završilo ukupno 32 predstavnika gradskih / opštinskih uprava i javnih preduzeća iz Užica, Požege, Ivanjice, Novog Sada i Beograda.

Cilj obuke bio je da učesnici unaprede svoje znanje i razumevanje o procedurama nabavke, oblicima i sadržaju standardnih ugovora o radovima i uslugama prema pravilima FIDIC-a. Treneri su polaznicima priremili i praktične vežbe na temu procene Ugovora za usluge.

Ove treninge završili su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“, Infrastrukture Železnice Srbije, ministarstva zaštite životne sredine, ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministarstva za evropske integracije.

Poznavanje međunarodnih tenderskih procedura i pravnih pitanja od velike je važnosti za uspešno sprovođenje velikih infrastrukturnih projekata. FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) je najviše primenjivani set uslova ugovaranja u međunarodnom građevinarstvu. Korišćenje FIDIC uslova ugovaranja preporuka je Svetske banke, Interameričke banke za razvoj, Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija, vodećih međunarodnih komercijalnih banaka i investicionih fondova, kao i ostalih velikih investitora.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.