Evropska zelena nedelja 2021 (EU Green Week) posvećena je „ambiciji nultog zagađenja”. Takođe će se osvrnuti i na druge relevantne evropske inicijative zelenog dogovora, poput klimatskih inicijativa, kao i inicijative u oblastima energetike, industrije, mobilnosti, poljoprivrede, zdravlja i biodiverziteta. U Srbiji, Evropska zelena nedelja 2021 biće obeležena nizom događaja koji će održavati u više gradova do 5. juna.

Zagađenje utiče na sve ‒ na vazduh koji udišemo, na vodu koju pijemo, kao i na zemlju na kojoj uzgajamo hranu. Ono je i najveći ekološki uzrok višestrukih mentalnih i fizičkih bolesti i prevremenih smrti. Zagađenje je, takođe, jedan od glavnih razloga za gubitak biodiverziteta i istrebljenje važnih i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Ovo smanjuje sposobnost ekosistema za zaštitu ljudi i obavljanje funkcija borbe protiv zagađenja, pre svega, apsorpciju ugljenika i foto-sintezu.

Međutim, to se može sprečiti. Akcioni plan EU ka ambiciji nultog zagađenja ključna je akcija Evropskog zelenog dogovora za 2021. Pomoći će stvaranju okruženja bez toksičnih otrova širom EU boljim praćenjem i izveštavanjem, sprečavanjem i uklanjanjem zagađenja vazduha, vode, zemljišta i potrošačkih proizvoda.

Takođe će podržati oporavak nakon pandemije kovida 19 pomažući u obnovi održivije ekonomije EU, stvarajući nove mogućnosti za zaposlenje i smanjujući socijalne nejednakosti.

Vlada Republike Srbije, zajedno sa Evropskom unijom, radi na usklađivanju zakonodavstva i kreiranju okvira za održivu i efikasnu upotrebu prirodnih resursa, smanjenju ugljen-dioksida, otklanjanju štetnih i rasipničkih vidova ponašanja i zaštiti životne sredine za sadašnje i buduće generacije. Srbija uz podršku EU radi na unapređenju kvaliteta života građana, starajući se da zakoni i politike budu usmerene na očuvanje vazduha, vode i zemljišta.

EU podržava Srbiju da postigne svoje ciljeve u oblasti životne sredine i da ih podigne na nivo standarda EU. U proteklih 12 godina, Srbija je samo iz budžeta EU primila preko osam milijardi evra, uključujući preko četiri milijarde evra bespovratne pomoći, što EU čini daleko najvećim donatorom u Srbiji. EU je do sada uložila preko 400 miliona evra u sektor zaštite životne sredine u Srbiji.

Pomoć Evropske unije je do sada doprinela unapređenju života stotina hiljada građana Srbije.

EU nastoji da podrži Srbiju što je više moguće, uključujući je u Zeleni dogovor, kao ključni element za ekonomski oporavak i rast. Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije i Zelena agenda za Zapadni Balkan, usvojeni u Sofiji, važni su elementi za jačanje ionako jake saradnje između EU i Srbije.

„Zelena tranzicija za naš kontinent može biti u potpunosti efikasna samo ako svi preduzmemo brze i usaglašene akcije. Drago mi je što Srbija i EU dele ovaj zajednički cilj. Radujem se bliskom radu na pružanju podrške Srbiji u ovom pogledu”, poručio je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Detaljni pregled aktivnosti

Izvor: Europa.rs