U okviru Evropske zelene nedelje 2022, danas je u Donjem gradu na Kalemegdanu zabavno-edukativnim programom obeležen Svetski dan zaštite životne sredine. Događaj su organizovali Privredna komora Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Ambasada Švedske, Evropska investiciona banka, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Beogradska tvrđava i Climate KIC.

Proslavu Svetskog dana zaštite životne sredine u Srbiji, svečano je otvorila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, u prisustvu Nj.E. Emanuelea Žiofrea ambasadora Evropske unije u Srbijipotpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, kao i predstavnika Privredne komore Srbije Radmana Šelmića i v.d. stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Anasa Karmana.

Vlada Srbije i Ministarstvo na čijem sam čelu jasno su odredili prioritete u zaštiti životne sredine, a to podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan čime ćemo značajno unaprediti stanje u ovoj oblasti, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Čista i zdrava životna sredina od suštinske su važnosti za budućnost, a strateški put Srbije je članstvo u EU. Otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdili smo našu rešenost za usklađivanje sa svim standardima EU. Prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena. Gotovo u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno se realizuju zeleni projekti, među kojima i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To će se pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana“, rekla je Vujović.

„EU ima najjače i najsveobuhvatnije zakonodavstvo na svetu u pogledu zaštite životne sredine, i nadamo se da će Srbija na svom evropskom putu nastaviti da usklađuje svoje zakone sa EU i primenjuje ih, i da, zašto da ne, i postane zelenija od drugih država članica? Evropsku Zelenu nedelju završavamo 5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine, sa predstavnicima Ujedinjenih nacija i Vlade Srbije na Kalemegdanskoj tvrđavi, jer treba da zajednički štitimo životnu sredinu i branimo naše evropske vrednosti. U novembru nam je konferencija COP26 ulila nadu i dala veru da možemo da obezbedimo sigurno i prosperitetno mesto za čovečanstvo na ovoj planeti. Imamo samo jednu planetu Zemlju“, istakao je Nj.E. Emanuele Žiofre ambasador Evropske unije u Srbiji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, poručila je: „Razumevajući važnost sveobuhvatnog pristupa dostizanju Ciljeva održivog razvoja i Zelene agende, naša grupa 3E u Vladi Srbije, koja obuhvata sektore ekologije, energetike i evropskih integracija tesno sarađuje i koordinira sprovođenje ovih ciljeva. Zadaci koje smo sebi postavili i na čijem ostvarivanju prilježno radimo, podrazumevaju da strateški planiramo i realizujemo sve aktivnosti u ovim oblastima, posebno one u donošenju i sprovođenju propisa, u planiranju i realizaciji budžeta za te namene, a posebno u podsticanju javnosti da razume zašto je za sve nas važno da te politike sprovodimo u sinergiji i na dobrobit svih građana Srbije.“

„Zaštita životne sredine nije pitanje samo nekoliko institucija, već pitanje svih nas: kako učimo decu da se ponašaju prema prirodi, šta svakodnevno ostavljamo iza sebe, da li racionalno koristimo energiju ili se njome razbacujemo. Isto tako, ni u jednom projektu, ni u jednoj strategiji koju donosimo, energetika i zaštita životne više ne mogu ići jedno bez drugog. To je najbolji način da kao zemlja iz energetske tranzicije izađemo snažniji, da imamo dovoljno energije koja će biti dostupna i čista, i da imamo zdravu životnu sredinu”, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Klimatske promene, gubitak biodiveziteta i zagađenje životne sredine su pokazatelj negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na planetu. Kako bismo sačuvali prirodu, naše zdravlje i konkurentnost privrede, neophodno je da ubrzamo zelenu transformaciju ekonomije i društva. Veoma mi je drago što smo ovaj dan posvetili aktivnostima za decu i mlade, jer je njihova budućnost u pitanju i važno je da im damo priliku daju svoj doprinos zaštiti životne sredine”, istakao je Anas Karman, v.d. stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Program obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine bio je, pre svega, namenjen porodicama, deci i mladima. Održane su različite aktivnosti na temu zaštite životne sredine poput pozorišne predstave, porodičnih igara, potrage za „eko-blagom“, radionice za decu i eko kviza. Takođe, organizatorima ATP turnira „Serbia Open 2022“ svečano je dodeljen sertifikat o uštedi emisija ugljen-dioksida, a proglašeni su i pobednici takmičenja Saveza istraživača Srbije.

Obeležavanjem Svetskog dana zaštite životne sredine ujedno je završena  Evropska zelena nedelja 2022 u Srbiji. Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i zaštita biodiverziteta bile su teme aktivnosti organizovanih širom Evrope, a zemlja domaćin ovogodišnje Evropske Zelene nedelje bila je Kraljevina Švedska. U Srbiji je održan niz događaja sa ciljem da se građani upoznaju sa aktivnostima koje Vlada Republike Srbije sprovodi zajedno sa partnerima u cilju zelene transformacije privrede i društva.

Proslava Svetskog dana životne sredine organizovana je uz podršku inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju sprovode Vlada Srbije i UNDP, u saradnji sa ambasadom Kraljevine Švedske i Evropskom investicionom bankom, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Svetski dan zaštite životne sredine se na inicijativu Generalne skupštine UN, od 1973. godine obeležava svakog 5. juna, sa ciljem da se skrene pažnja  i podstakne akcija za unapređenje kvaliteta životne sredine.