Kretanje bez upotrebe fosilnih goriva omogućava zdrav život u čistoj životnoj sredini. Danas su na centralnim beogradskim ulicama građani svih uzrasta učestvovali u brojnim aktivnostima Pešačke nedelje bez automobila.

Pešačka nedelja, biciklistički festival, dečje predstave, promocija bezbednosti u saobraćaju uz simulator vožnje automobilom, samo su neke od aktivnosti bogatog programa centralne manifestacije Evropske nedelje mobilnosti.

Nikola Bertolini, šef za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji, rekao je da je ovo jedna od najznačajnijih aktivnosti koje ljudsko biće može da sprovodi, da oživi sopstveni prostor, sopstveni grad.

“Pandemija nas podseća kolika je važnost zdravlja i mobilnosti. To nas vodi putem baz vraćanje nazad. Idemo ka zelenoj zajedničkoj budućnosti. Dobar znak je da je Beograd pozicioniran veoma visoko u takmičenju zelenih gradova. Okrenimo se mobilnosti, jer to je put za zdraviju i lepšu budućnost”, naglasio je Bertolini.

Predstavnici Delegacije EU, Transportne zajednice, grada Beograda i UNDP, zajedno su aktivno učestvovali u manifestaciji obilazeći štandove i razgovarajući sa građanima. Posebnu pažnju pridali su štandovima Nacionalne asocijacije autonomnih i električnih vozila i proizvođača električnih vozila E-prime. Dodelu poklona mladim polaznicima Ekološke edukativne radionice priredila je Delegacija EU u Srbiji.

Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, istakao je da Evropska nedelja mobilnosti svake godine okuplja gradove širom sveta i čini ih bezbednijim, čistijim i dostupnijim svima.

“To je naročito važno ove godine kada se suočavamo sa brojnim izazovima. Zdrava životna sredina nikada nije bila važnija a svi možemo dati doprinos zajedničkom cilju, da više pešačimo, koristimo javni prevoz i idemo na posao biciklom“, rekao je Zakonjšek.

Ove godine obeležava se jubilej, 20 godina Evropske nedelje mobilnosti, pod sloganom ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“. Oko 3000 gradova u 50 zemalja je uzelo učešće, a širom Srbije brojne interaktivne aktivnosti organizuju se u 26 gradova i opština.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, podsetila je na to kakve su vrućine vladale u junu, temperatura je u jednom trenutku bila 39 stepeni, što je bio rekord u poslednjih 100 godina.

“Gradovi proizvode mnogo gasova sa efektom staklene bašte koji izazivaju klimatske promene. Pored električne energije potrebne za toplotu, saobraćaj u gradovima je drugi zagađivač kada je reč o emisiji štetnih gasova. To izaziva porast temperature i ekstremne elementarne nepogode”, kaže Pikap.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda naglasio je značaj skretanja pažnje na temu urbane mobilnosti.

“Jasno je da je ova tema postala važna za sve velike gradove ali i globalno za sve stanovnike sveta. S jedne strane imamo sve više automobila, sve veću potrebu za brzim kretanjem a sa druge strane sve više trošimo resurse i sve više zagađujemo životnu sredinu”, naveo je Radojičić.

Pobednicima nagradnog foto konkursa „Održiva mobilnost za zdraviji život” uručeni su vredni vaučeri za kupovinu električnog trotineta, bicikla i rolera. Prvu nagradu obezbedila je Delegacija Evropske unije u Srbiji a drugu i treću UNDP. Fotografije su izložene na Trgu Republike od prvog dana nedelje mobilnosti.

Evropska nedelja mobilnosti se ove godine održava u toku Evropske godine železnice, tokom koje će se promovisati održivo putovanje vozom. Čistiji i zdraviji oblici transporta su ključni elementi Evropskog zelenog plana, obzirom na činjenicu da je sektor saobraćaja odgovoran za oko 25 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Izvor: Europa.rs