Izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, Poglavlje 15 i energetska efikasnost, kao i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti bile su neke od tema sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem.

„Složićemo se koliko je važan projekat gasne interkonekcije, njegovom realizacijom unapređuje se energetska bezbednost, kako Srbije, tako i regiona, jer obezbeđujemo diversifikaciju pravaca, ali i izvora snabdevanja. Raspisan je javni poziv za izbor nadzora, očekujem da u najskorije vreme raspišemo i javni poziv za izbor izvođača radova, projektno-tehnička dokumentacija je spremna. Voleli bismo da u saradnji sa vama započnemo pripreme za otvaranje Poglavlja 15“, izjavila je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je podsetila da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike i da će se oni uskoro naći u parlamentu.

„Zakon o energetskoj efikasnosti predviđa i osnivanje fonda, koji treba da bude centralna institucija za sve projekte u ovoj oblasti. Naš cilj je zelena Srbija, i zaštita životne sredine neraskidivi je deo energetske tranzicije. Takođe, zahvalni smo na podršci koju nam poslednjih godina pružate u rodnoj ravnopravnosti, želimo da ovu temu proširimo i na polje energetike, a posebno kada je reč o energetskom siromaštvu koje više pogađa žene“, rekla je ona.

Ambasador Fabrici istakao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, rekavši da je Evropska unija tu da podrži Srbiju kako kroz projekte u oblasti energetike, tako i na daljem putu evropskih integracija.

„Projekat gasne interkonekcije i za nas je veoma važan i naša podrška će i dalje biti snažna zajedno sa svim partnerima „Tima Evropa“, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB). Takođe, spremni smo da pomognemo u pripremama za otvaranje Poglavlja 15, koje ima ključnu ulogu za celu Zelenu agendu. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Evropska unija je Srbiji već stavila na raspolaganje nekoliko finansijskih instrumenata kao podršku. Trebalo bi da pokrenemo sve te instrumente i da počnemo sa realizacijom plana. Raduje me i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti“, rekao je Fabrici.

„Potpisivanje zajma za deonicu Transbalkanskog koridora preko WBIF, kom Evropska unija daje najveći doprinos, označilo je danas još jedan važan korak u saradnji između EU i Srbije“, rekao je ambasador Fabrici.

Izvor: Europa.rs