Beograd, 26.07.2019.

Prva zajednička ekološka kampanja „Pogledaj oko sebe“, koju su osmislili Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ulazi u svoju završnicu. Pokrenuta sa ciljem da promoviše značaj zaštite životne sredine i podigne svest o važnosti ove teme, kroz kampanju je ukazano da čista voda, čistiji vazduh i zemljište nemaju alternativu, te da je angažovanje svih građana, lokalnih zajednica i institucija u Srbiji neophodno kako bi se zaštitilo svačije životno okruženje.

Kampanja je počela debatom o stanju životne sredine u našoj zemlji 12. juna, da bi zatim bio organizovan „Trash challenge“, dok su u Užicu, Šapcu i Subotici organizovane manifestacije „EU zeleni dan“, jednodnevni obilasci ekoloških postrojenja izgrađenih uz podršku EU. U sklopu kampanje organizovan je i nacionalni konkurs karikatura i kratkog stripa „Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu“, ali i postavljen mural beloglavog supa od recikliranog materijala, na zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Beogradu.

Evropska unija ujedno je najveći je partner i podrška našoj zemlji, kada je o zaštiti životne sredine reč. Za zaštitu životne sredine u našoj zemlji, EU je u poslednjih 19 godina donirala 402 miliona evra. Standardi EU u zaštiti životne sredine najviši su u svetu, a ova oblast svakako je jedna od ključnih stvari za pristupanje Srbije ovoj organizaciji. Poglavlje 27 se upravo time bavi – kvalitetom vode, vazduha i tla. No, za uspeh u ovom poglavlju potreban je kolektivni napor kako bi se ispunili svi ciljevi koji su definisani u njemu, te je kampanja „Pogledaj oko sebe“ jedan ozbiljan korak u podizanju svesti građana Srbije o važnosti ove teme.

Donacije EU u oblast zaštite životne sredine u Srbiji

Najveći broj donacija EU investiran je u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, sisteme za zaštitu vazduha, sisteme za upravljanje medicinskim otpadom. Evropska unija je do sada, sa Vladom republike Srbije, u zaštitu voda i vodosnabdevanja uložila 210 miliona evra. Donacijama je investirano u pogone za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Vrbasu, Leskovcu i Кuli, kao i u regionalne sisteme za snabdevanje vodom, dok su obnovljeni u Požarevcu, Inđiju i Petrovcu na Mlavi, a potpuno nov izgrađen u Velikom Gradištu. Evropska unija pružila je finansijsku podršku u iznosu od 53 miliona evra za sisteme zaštite vazduha i prevenciju industrijskog zagađenja. Ovim novcem TENT i Кolubara su obnovljeni i bezbedniji za okolinu, a izgrađena je i mreža od 28 kontrolnih stanica za automatsko merenje kvaliteta vazduha. Dalje, 33 miliona je uloženo u izgradnju četiri regionalne deponije, u Pirotu, Užicu, Subotici i Sremskoj Mitrovici/Šapcu i razvijen je sistem za upravljanje zdravstvenim otpadom.

Evropska unija planira da ovo dugoročno i snažno partnerstvo sa Srbijom nastavi tokom narednih godina, kroz brojne projekte iz oblasti životne sredine u gradovima i opštinama širom naše zemlje.

Sve o kampanji POGLEDAJ OKO SEBE možete pogledati na: http://www.pogledajokosebe.rs/#section_3d47cdc1

Izvor: Blic

Foto: Promo/promo