Izložba fotografija “Primenjena nostalgija” otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci. Događaj u organizaciji Ministarstva za evropske integracije održava se po 17. put i ovaj put za temu ima “Beograd i Helsinki”.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je da se, kada se govori o povezivanju, “misli na mostove, na pruge, na puteve”, ali “ove fotografije daju još jedan način da se povežemo, kroz umetnost.

“Jedinstvo i raznolikot, to je ono što Evropsku uniju drži na okupu, gde ljudi koji imaju različita porekla, opet uspevaju da se okupe i žive zajedno i rade zajedno”, kaže ambasador Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je cilj projekta „Primenjena nostalgija“ da pokaže da Srbija i zemlje EU dele zajednički evropski kulturni prostor.

„To smo nesumnjivo potvrdili u prethodnim godinama tražeći sličnosti i razlike između naših gradova. To i jeste proces evropskih integracija Srbije, to nisu samo pregovori, reforme i standardi kao najvažnija stvar, već i šira dimenzija pripadnosti Srbije evropskom identitetu i kulturnom prostoru“, istakla je Joksimović.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta navodi da je izlozba fotgrafija Beograda i Helsinkija sjajna ideja i sjajan način da se u Srbiji obeleži predsedavanje njegove države Savetu EU.

“Ja bih hteo ovom prilikom da naglasim da tokom predsedavanja Finske Savetu Evropske unije mogu da kažem da smo mi ostali zaista posvećeni pitanju proširenja Zapadnog Balkana, i svim naporima koji se u tom smislu obavljaju”, kaže ambasador Lahdevirta.

Izložba je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci do 20. novembra, a zatim se seli u Niš.

Izvor vesti: Delegacija Evropske unije