OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU BRUS I BLACE”

SISTEM SAKUPLJANJA I PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA U BRUSU I BLACU
(Opštine Brus i Blace i pripadajuća naselja)
EU PPF6/EuropeAid/137044/DH/SER/RS

Sektor: Zaštita životne sredine/Upravljanje otpadnim vodama

Opština Brus se nalazi u južnom delu centralne Srbije, u dolini reke Rasine, na istočnim padinama planine Kopaonik. Opština ima 606 kvadratnih kilometara i 58 naselja. Naselje Brus se nalazi na obalama reke Rasine, približno 15 km zapadno od njenog ušća u reku Blatašnicu i južnog kraja jezera Ćelije.

Prema popisu iz 2011. godine, Brus je imao približno 4.500 stanovnika. Aglomeraciju Brus u pogledu sakupljanja i odvođenja urbanih otpadnih voda čine sam Brus i sledeća naselja: Kobilje, Velika Grabovica, Mala Grabovica, Drtevci, Žiljci, Tršanovci i Lepenac.

Opština Blace se nalazi u južnom delu centralne Srbije, u dolini Toplice, na istočnim padinama planine Kopaonik i jugoistočnim padinama planine Jastrebac. Opština ima 306 kvadratnih kilometara i 40 naselja. Naselje Blace se većim delom nalazi severno od reke Blatašnice – na desnoj obali reke, 12 km istočno od njenog ušća u reku Rasinu. Aglomeraciju Blace čini samo gradsko naselje Blace sa približno 5.500 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

Postojeći kanalizacioni sistem je delimično separacioni u obe opštine. Brus i Blace imaju veliki udeo pokrivenosti kanalizacionom mrežom, dok je atmosferska kanalizacija slabo razvijena, naročito u okolnim naseljima.

Ove dve opštine su značajni izvori neprečišćenih otpadnih voda koje se izlivaju u reke Rasinu, Graševku i Blatašnicu.

Direktna posledica izlivanja otpadnih voda je zagađenje reke Rasine i njene pritoke Blatašnice, te su one identifikovane kao glavni zagađivači akumulacionog jezera Ćelije. Fabrika za preradu vode „Majdevo“ koristi vodozahvat u jezeru Ćelije preko koga se obezbeđuje voda za piće za približno 300.000 potrošača u Kruševcu, Varvarinu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Trsteniku.

Glavni cilj je poboljšanje zaštite životne sredine kroz ulaganje u unapređenje ekološke infrastrukture u opštinama Brus i Blace.

  • Unapređenje kvaliteta vode u rekama Rasina i Blatašnica i njihova zaštita od štetnih efekata izazvanih direktnim ispustom otpadnih voda;
  • Prevencija daljeg zagađenja i zaštita jezera Ćelije kao izvora snabdevanja vodom za piće za Rasinski okrug;
  • Poboljšanje kvaliteta životne sredine posrednim uticajima, poboljšanom sanitarnom zaštitom i smanjenjem rizika po javno zdravlje za građane naselja Brus i Blace.
  • Plan nabavke – završen u januaru 2018;
  • Tenderska dokumentacija za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Brusu i Blacu – jun 2018;
  • Tenderska dokumentacija za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže za otpadne i atmosferske vode u Brusu i Blacu – jul 2018;
  • Propratni program obuke za jačanje administrativnog, upravljačkog i operativnog kapaciteta učesnika projekta – U TOKU.

Klikom na taster ispod možete preuzeti ili pregledati dokument sa osnovnim informacijama o projektu. Dokumente možete slobodno preuzeti i dalje distribuirati za individualnu upotrebu. Komercijalna reprodukcija i distribucija fotografija i drugih materijala nije dozvoljena bez dozvole EU PPF.

Preuzmite dokument…

Klikom na taster(e) ispod možete pogledati projektne galerije. Fotografije iz galerija su slobodne za individualnu upotrebu. Komercijalna reprodukcija i distribucija fotografija i drugih materijala nije dozvoljena bez saglasnosti EU PPF.

Galerija

pon

uto

sre

čet

pet

sub

ned

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Nema događaja

Ekološki saveti

Pročitajte ekološke savete naših stručnjaka.

Dalje…

Ekološki kalendar

Pogledajte kalendar važnih eko datuma.

Dalje…

Pročitajte EU PPF blog.

Dalje…

Da li ste znali?

Pročitajte odgovore na često postavljana pitanja.

Dalje…

Mapa projekata

Pogledajte interaktivnu mapu
PPF projekata

Dalje…

Promocija rezultata razvojne pomoći EU Srbiji

Dalje…