OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU BRUS I BLACE”

SISTEM SAKUPLJANJA I PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA U BRUSU I BLACU
(Opštine Brus i Blace i pripadajuća naselja)
EU PPF6/EuropeAid/137044/DH/SER/RS

Sektor: Zaštita životne sredine/Upravljanje otpadnim vodama

Opština Brus se nalazi u južnom delu centralne Srbije, u dolini reke Rasine, na istočnim padinama planine Kopaonik. Opština ima 606 kvadratnih kilometara i 58 naselja. Naselje Brus se nalazi na obalama reke Rasine, približno 15 km zapadno od njenog ušća u reku Blatašnicu i južnog kraja jezera Ćelije.

Prema popisu iz 2011. godine, Brus je imao približno 4.500 stanovnika. Aglomeraciju Brus u pogledu sakupljanja i odvođenja urbanih otpadnih voda čine sam Brus i sledeća naselja: Kobilje, Velika Grabovica, Mala Grabovica, Drtevci, Žiljci, Tršanovci i Lepenac.

Opština Blace se nalazi u južnom delu centralne Srbije, u dolini Toplice, na istočnim padinama planine Kopaonik i jugoistočnim padinama planine Jastrebac. Opština ima 306 kvadratnih kilometara i 40 naselja. Naselje Blace se većim delom nalazi severno od reke Blatašnice – na desnoj obali reke, 12 km istočno od njenog ušća u reku Rasinu. Aglomeraciju Blace čini samo gradsko naselje Blace sa približno 5.500 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

Postojeći kanalizacioni sistem je delimično separacioni u obe opštine. Brus i Blace imaju veliki udeo pokrivenosti kanalizacionom mrežom, dok je atmosferska kanalizacija slabo razvijena, naročito u okolnim naseljima.

Ove dve opštine su značajni izvori neprečišćenih otpadnih voda koje se izlivaju u reke Rasinu, Graševku i Blatašnicu.

Direktna posledica izlivanja otpadnih voda je zagađenje reke Rasine i njene pritoke Blatašnice, te su one identifikovane kao glavni zagađivači akumulacionog jezera Ćelije. Fabrika za preradu vode „Majdevo“ koristi vodozahvat u jezeru Ćelije preko koga se obezbeđuje voda za piće za približno 300.000 potrošača u Kruševcu, Varvarinu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Trsteniku.

Glavni cilj je poboljšanje zaštite životne sredine kroz ulaganje u unapređenje ekološke infrastrukture u opštinama Brus i Blace.

  • Unapređenje kvaliteta vode u rekama Rasina i Blatašnica i njihova zaštita od štetnih efekata izazvanih direktnim ispustom otpadnih voda;
  • Prevencija daljeg zagađenja i zaštita jezera Ćelije kao izvora snabdevanja vodom za piće za Rasinski okrug;
  • Poboljšanje kvaliteta životne sredine posrednim uticajima, poboljšanom sanitarnom zaštitom i smanjenjem rizika po javno zdravlje za građane naselja Brus i Blace.
  • Plan nabavke – završen u januaru 2018;
  • Tenderska dokumentacija za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Brusu i Blacu – jun 2018;
  • Tenderska dokumentacija za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže za otpadne i atmosferske vode u Brusu i Blacu – jul 2018;
  • Propratni program obuke za jačanje administrativnog, upravljačkog i operativnog kapaciteta učesnika projekta – U TOKU.

Klikom na taster ispod možete preuzeti ili pregledati dokument sa osnovnim informacijama o projektu. Dokumente možete slobodno preuzeti i dalje distribuirati za individualnu upotrebu. Komercijalna reprodukcija i distribucija fotografija i drugih materijala nije dozvoljena bez dozvole EU PPF.

Preuzmite dokument…

Klikom na taster(e) ispod možete pogledati projektne galerije. Fotografije iz galerija su slobodne za individualnu upotrebu. Komercijalna reprodukcija i distribucija fotografija i drugih materijala nije dozvoljena bez saglasnosti EU PPF.

Galerija

pon

uto

sre

čet

pet

sub

ned

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Nema događaja

Da li ste znali?

Pročitajte odgovore na često postavljana pitanja.

Dalje…

Mapa projekata

Pogledajte interaktivnu mapu
PPF projekata

Dalje…

Promocija rezultata razvojne pomoći EU Srbiji

Dalje…