Trinaesti sastanak Konferencije o pristupanju sa Srbijom na ministarskom nivou je održan danas u Briselu.

Ovo je druga međuvladina konferenecija od kada je Savet odobrio revidiranu metodologiju proširenja, na kojoj je takođe otvoren Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje. Četiri pregovaračka poglavlja čine ovaj klaster: poglavlje 14 o transportnoj politici, poglavlje 15 o energetici, poglavlje 21 o transevropskim mrežama i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama. (Pregled otvorenih i privremeno zatvorenih poglavlja)

Delegaciju Evropske unije je predvodio Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije koja predsedava Savetu Evropske unije. Srpsku delegaciju je vodila premijerka Ana Brnabić.

Nastavak procesa proširenja je bio jedan od glavnih prioriteta našeg predsedavanja, i posebno nam je drago da vidimo praktičnu primenu revidirane metodologije proširenja sa prvim otvaranjem nekog pregovaračkog klastera. To unosi veću dinamiku u pregovore o pristupanju uz istovremeno otvaranje četiri pregovaračka poglavlja, izjavio je Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio da je otvaranje pregovora o poglavljima u okviru Klastera 4 dobra vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo region Zapadnog Balkana. To šalje snažnu poruku da EU povećava svoje angažovanje u Zelenoj agenda u korist svih građana.

„Otvaranje klastera takođe potvrđuje da pregovori o pristupanju napreduju i da EU reaguje na napredak u sprovođenju reformi. To je priznanje obnovljene posvećenosti Srbije reformama u vladavini prava, uključujući korake koji su preduzeti u ustavnoj reformi u delu koji se odnosi na pravosuđe”, izjavio je komesar (pročitajte celu izjavu ovde).

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je otvaranje poglavlja ogromna motivacija za dalje reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

“Želim da zahvalim svim državama članicama Evropske unije, kao i Evropskoj komisiji na podršci i na razumevanju. Pokazali su da su otvoreni, da su spremni da vide, da saslušaju, da nagrade sve ono što smo uradili i samim tim ovo je velika motivacija da nastavimo, čak ne ni na isti način na koji smo radili do sada, već da idemo brže i da radimo bolje. Sve veći fokus je na zaštiti životne sredine i ta tema je sve prisutnija i sve važnija u Srbiji. Naši prioriteti takođe ostaju regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, ekonomija“, napomenula je premijerka.

Cilj revidirane metodologije proširenja je novo jačanje procesa pristupanja. Uključuje snažniji fokus na osnovne reforme; snažnije političko usmeravanje; veću dinamiku; i predvidljiviji proces, na osnovu objektivnih kriterijuma i strogih pozitivnih i negativnih uslova.

Omogućavanje procesa pridruživanja snažnijim političkim usmeravanjem međuvladinih konferencije predstavlja jedan od ključnih elemenata revidirane metodologije proširenja. Tako je sastanak poslužio da se ojača dijalog između država članica i Srbije fokusirajući napore na ključne reforme, što bi trebalo da omogući dalji napredak u procesu pristupanja.

Napredovanje pregovora će i dalje zavisiti od napretka Srbije u pripremama za pristupanje, kako je utvrđeno u Pregovaračkom okviru. Napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i normalizacija odnosa Srbije i Kosova* kako je utvrđeno u Pregovaračkom okviru i dalje su ključni i određivaće ukupni tempo pregovora o pristupanju.

Više informacija

Pregled Klastera 4

*Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244/1999 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Izvor: Europa.rs