Смањење загађења и физичка активности само су неке од користи коришћења бицикла, главна је порука након бициклистичке туре која је привукла велики број Новосађана током викенда.

Они су возили своје двоточкаше од Новог Сада до Футога и назад како би обележили Светски дан заштите животне средине. Активност је део обележавања Европске зелене недеље, а организовао ју је ЕУ инфо кутак Нови Сад у сарадњи са Еко куриром.

Да је бициклизам део живота сваког становника Новог Сада потрвђује и то да је овој вожњи било свих узраста – најмлађи учесник имао је 3, а најстарији чак 80 година. Навикли на ове едукативне вожње уз Дунав, које са собом увек носе приче о муралима дуж реке, овај пут су учесници чули и предавање о значају заштите биљних и животињских врста које се налазе у непосредној близини града.

На новосадском Дунавцу, у близини Шодроша, чланице Иницијативе за заштиту природног јавног добра Каменичке аде, Дунавца, Шодроша и Рибарског острва, говориле су о значају ангажовања грађана на решавању проблема у својој заједници.

Многи Новосађани су тек на данашњој вожњи научили да је Каменичка ада, која се налази на свега неколико стотина метара од урбаног насеља, место на коме живи врста сисара која је након више од 100 година поново враћена у Србију, дабар.

Изузетно значајно и због тога што је то мрестилиште великог броја риба, а да одређене врсте биљака као што је то црна топола, која се такође налази на том делу обале, захваљујући свом систему корења, веома много помажу рибама у мресту. Ово подручје природе које се налази у непосредној близини града је место на ком живи више од 180 врста птица, од којих су многе угрожене врсте.

Након предавања одвозало се 15 километара до Футога и толико назад, дуж једног дела коридора ЕуроВело 6, а све у част природе која нам је надомак градова и за чији се опстанак морамо борити.

Извор: Europa.rs