Обрада смећа и претварање ђубрета у енергију и новац, односно – у нешто корисно, захтева посебну технологију и знање. Такав пут отпада је неизоставан за све уколико желимо одрживи развој и чистију околину. Екипа РТС-а обишла је постројење компаније „Хера“ у околини Трста, чији је капацитет обраде 220.000 тона смећа. Компанија има више од 9.000 запослених, а у њеним спалионицама је до сада „елиминисано“ чак 6,6 милиона тона отпада.

Поштујући концепт економије засноване на знању уз модерне технологије, компанија “Хера” је активан учесник у постизању зацртаних циљева одрживог развоја Уједињених нација међу којима су чиста енергија, незагађена вода, климатска стабилизација. Стопа рециклирања отпада у Европској унији расте, али количина рециклираног отпада и даље је мања од половине укупног произведеног отпада. Специфични токови отпада показују различите стопе рециклирања, у распону од 66 одсто за амбалажни отпад до 39 процената за електрични и електронски отпад.

Иако се можда чини компликованим, процес обраде смећа то не мора да буде – све почиње прикупљањем комуналног и отпада из производних постројења, у шта се уверила екипа РТС-а у постројењу у околини Трста. “Спаљивањем пристиглог отпада, захваљујући парној турбини, могуће је произвести струју која је довољна за потребе око 30.000 домаћинстава“, каже за портал РТС-а Ливио Русо, извршни директор постројења за прераду отпада. У компанији кажу да „Хера“ константно прати колико њен рад утиче на квалитет ваздуха у граду, обезбеђује да се поштују прописани стандарди и – све те податке јавно објављује. Прочитајте више у репортажи новинарке РТС-а Маје Стојановић.

Извор: Euzatebe.rs