Очување биодиверзитета веома је важно у борби за здраву животну средину, један је од закључака након Дана Натуре 2000 у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду.

Догађају су присуствовали државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић и шеф за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром, као и бројни стручњаци и професионалци који се баве заштитом животне средине.

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић изјавила је да је заштита природе изузетно важна тема за Србију и за одржив развој земље, као и за поглавље 27 које се односи на заштиту животне средине и климатске промене.

„Министарство животне средине убрзано ради на унапређењу примене ЕУ законодавства у овој области. У процедури су измене и допуне Закона о заштити природе, радимо на новој Уредби о еколошкој мрежи и усвајању Уредбе о оцени прихватљивости. Заштита природе је од нас од изузетног значаја, желим да захвалим европским партнерима на великој подршци коју нам у овој области пружају, како у усклађиваању прописа, тако и кроз пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“. У Србији живи око 43 одсто врста које насељавају Европу. Зато нам је важна подршка да кроз овај пројекат идентификујемо потенцијална подручја Натура 2000, јер је то предуслов за заштиту природе за чланице ЕУ, чему Србија тежи“, рекла је државна секретарка Танасковић

Током Дана Натуре 2000 приказане су активности и главна достигнућа током две године спровођења пројекта који је посвећен заштити природе и конверзацији биодиверзитета. Србија има изузетно богат биодиверзитет, а током последње две године тим од 30 стручњака радио је на идентификацији најбољих локација за заштиту биљних и животињских врста, као и станишта. Те територије биће део мреже Натура 2000, највеће мреже заштићених подручја на европском континенту.

„Загађење погађа све – кроз ваздух који удишемо, воду коју пијемо и земљу на којој узгајамо храну. Нажалост, загађење је и један од главних разлога за губитак биодиверзитета. Због тога су пројекти попут „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ веома важни јер пружају битне информације о највреднијим врстама и стаништима у Србији, где и зашто их треба заштити и које су користи од очувања природе“, рекао је Енгстром.

Он је додао да се приступ очувању и одрживој употреби Натура 2000 подручја фокусира на људе који раде са природом, а не против ње.

Са намером да покаже изврстан биодиверзитет у Србији, пројектни тим припремио је Натура 2000 филм који је премијерно приказан. Представљене су и функционалности мобилне апликације на терену за управљање подацима о биодиверзитету и Натура 2000 сајт као део интернет странице Министарства заштите животне средине.

Заштита природе је важна тема за Србију за примену поглавља 27 (заштита животне средине и климатске промене) као дела преговарачког процеса за приступање ЕУ. Мрежа Натура 2000 је кључни инструмент за заштиту биодиверзитета у Европској унији, успостављена да обезбеди опстанак највреднијих врста и станишта и да осигура да европски системи природе остану здрави и издржљиви. Делегација Европске уније у Србији кроз различите пројекте и техничку помоћ пружа подршку Министарству заштите животне средине у процесу танспозиције европских директива о животној средини у српско законодавство.

Извор: Europa.rs