Главни преговарачи Косова и Србије, Бесник Бислими и Петар Петковиц́, усагласили су данас у Бриселу мапу пута за имплементацију енергетских споразума у ​​дијалогу који води ЕУ, а који даје конкретне обавезе за обе стране.

Мапа пута поставља јасан временски распоред и конкретне кораке за имплементацију енергетских споразума из 2013. и 2015. године. Оба споразума су само делимично спроведена са релевантним елементима који су још увек нерешени.

Данашњим споразумом, Електросевер, компанија у власништву Србије основана на Косову и према косовским законима, почец́е да снабдева струјом потрошаче у четири општине са вец́инским српским становништвом на северу. Ово отвара пут ка окончању нетранспарентне и нерегулисане досадашње праксе.

Европска унија је затражила од Секретаријата Енергетске заједнице да надгледа техничку имплементацију комерцијалног аранжмана између Електросевера и КЕДС-а, Косовске компаније за дистрибуцију енергије.

ЕУ поздравља усвајање Мапе пута као корак напред у нормализацији односа између Косова и Србије у корист свих грађана и позива обе стране да остваре напредак у свим осталим нерешеним пословима на имплементацији. ЕУ захваљује оба главна преговарача на њиховој посвец́ености и одговорном приступу процесу, који је довео до данашњег ишода.

Саопштење

Извор: Еuropa.rs