Простор код Старог језера у Кикинди има потпуно нови изглед и Кикинђани коначно могу да уживају у шетњи око њега, а све ово захваљујући пројекту прекограничне сарадње Румунија-Србија „Рехабилитација екосистема и чување природних добара у Жомбољу и Кикинди – Ецолакес“.

Унапређење квалитета животне средине у пограничној области и подизање еколошке свести грађана кључ је овог пројекта, а за Кикинду је уређење Старог језера посебно важно, јер је то највећа урбана зелена зона у граду.

До сада је кроз пројекат набављена опрема и посађено зеленило око језера, а читава реконструкција планирана је да буде завршена до септембра ове године. То значи да ће део тог простора бити додатно уређен, односно да ће се потез од ободног канала ка комплексу СЦ Језеро, претворити у зону за одмор и рекреацију.

“Предвиђено је комплетно партерно и парковско уређење тог простора, почевши од изградње пешачких стаза, поставке клупа и другог урбаног мобилијара, поставке осветљења, па до озелењавања и изградње система за заливање”, поручују из Града Кикинде.

Поред тога, пројектом ће бити постављено пет аератора у самом језеру и ободним каналима, чиме ће се повећати квалитет воде и подстаћи биодиверзитет. С обзиром на то да је намера Града Кикинде да трајно уреди и заштити читав комплекс, очекује се и студија о подизању квалитета воде у самом језеру и у ободним каналима. Сличне радове и активности спровешће и Општина Жомбољ на својој територији. Пројекат „Рехабилитација екосистема и чување природних добара у Жомбољу и Кикинди“ четврти је по реду који Кикинда реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Румуније.

“Може се рећи да је ово наставак успешне, дугогодишње сарадње коју су два братска града већ успоставила у бројним областима, што значи да је Ецолакес још један корак ка даљем јачању успостављене прекограничне сарадње”, наглашавају из Града.

Поред самог уређења језера обе државе активно раде на кампањи подизања еколошке свести. Основна циљна група су им, како кажу, најмлађи, односно деца школског узраста, за које се организују радионице и кампови како би стекли знање о главним еколошким изазовима и начинима њиховог решавања.

Извор: europa.rs