ЕУ ППФ8 пројектна јединица одржала три обуке на тему FIDIC Уговора

20. фебруар 2019.

Тим пројектне јединице ЕУ ППФ8 је током јануара и фебруара 2019. године на Златибору, у Новом Саду и Београду одржао сет обука „Основе FIDIC уговора о грађењу“ које је успешно завршило укупно 32 представника градских / општинских управа и јавних предузећа из Ужица, Пожеге, Ивањице, Новог Сада и Београда.

Циљ обуке био је да учесници унапреде своје знање и разумевање о процедурама набавке, облицима и садржају стандардних уговора о радовима и услугама према правилима FIDIC-а. Тренери су полазницима приремили и практичне вежбе на тему процене Уговора за услуге.

Ове тренинге завршили су представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ЈП „Завода за урбанизам Војводине“, Инфраструктуре Железнице Србије, министарства заштите животне средине, министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и министарства за европске интеграције.

Познавање међународних тендерских процедура и правних питања од велике је важности за успешно спровођење великих инфраструктурних пројеката. FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) је највише примењивани сет услова уговарања у међународном грађевинарству. Коришћење FIDIC услова уговарања препорука је Светске банке, Интерамеричке банке за развој, Организације за индустријски развој Уједињених нација, водећих међународних комерцијалних банака и инвестиционих фондова, као и осталих великих инвеститора.

Више детаља и наставни материјал можете наћи овде.