Циркуларна економија, нулто загађење и биодиверзитет су у фокусу овогодишње Европска зелене недеље, која се одржава од 30. маја до 5. јуна. Европска зелена недеља се обележава како би се подигла свест о најважнијим питањима заштите животне средине. Ове године планирано је скоро 300 догађаја широм Европе.

Током обележавања Европске зелене недеље у Србији, низом догађаја и онлајн активности биц́е представљени конкретни резултати сарадње Србије, Европске уније, њених држава чланица и неколико међународних партнера.

Прва манифестација биц́е одржана у Сремској Митровици, у понедељак (30. маја), када ц́е званично почети активности у оквиру Зелене недеље, као и пројекат сепарације отпада у домац́инствима. Тог дана, званичници ц́е посетити Регионални центар за управљање отпадом, који је изграђен средствима ЕУ.

Истог дана, биц́е покренут нови пројекат ЕУ за одвајање куц́ног отпада. Европска унија и Влада Србије обезбеђују 26 возила за транспорт рециклажног отпада и више од 90.000 контејнера и канти, као и велику информативну кампању. Европска унија је дала 6 милиона евра, а српске националне и локалне власти учествовале су 1,8 милиона евра.

Догађаји су заказани за следец́у недељу у свим деловима Србије:

– Београд – сесија ‘Слушање јавности Србије о животној средини’, паметно прикупљање и рециклажа лименки у урбаним срединама, Упознајте птице Београда;

– Нови Сад – Радионице о побољшању квалитета ваздуха, рециклажа стакла;

– Ниш – Климатски караван о биодиверзитету, одржавање пчела у урбаним условима;

– Чачак – Изложба на отвореном: Одржива будуц́ност града.

– Крушевац – Радионица о управљању муљем токо третмана отпадних вода.

Детаљан дневни ред Европске зелене недеље у Србији можете пронаћи овде.

У недељу, 5. јуна, у Доњем граду Калемегданске тврђаве биц́е обележен Светски дан заштите животне средине, када је планиран велики број активности за све генерације.

„Свет је симбиотски живи организам. Све што се догоди у једном делу света утиче на други део. Глобално загревање вец́ узима данак, видимо суше и топлотне таласе широм света, тако да свако има улогу да смањи емисије гасова стаклене баште. Морамо заједно да радимо на акцијама за заустављање глобалног загревања и загађења“, каже амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Сваке године, Европска зелена недеља је прилика за дебату о европској политици животне средине са креаторима политике, водец́им еколозима и заинтересованим странама из Европе и шире. Овогодишње издање фокусира се на Европски зелени договор – одрживу и трансформативну стратегију раста ЕУ – како би Европа ефикасно користила ресурсе и постала климатски неутрална до 2050. године.

Активности се реализују у партнерству са Министарством заштите животне средине, Министарством за европске интеграције, локалним самоуправама, амбасадама Шведске и Француске, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Шведском развојном агенцијом (СИДА), Немачком организацијом за међународну сарадњу. (ГИЗ), КФW банком, Европском инвестиционом банком и многи други.

Европска унија је светски лидер у заштити животне средине. ЕУ подржава Србију на њеном путу ка здравијој животној средини. Са преко 400 милиона евра бесповратних грантова уложених у заштиту животне средине и климатске акције у Србији, ЕУ је највец́и донатор у овој области у земљи.

Уз финансијску подршку ЕУ, Србија ради на развоју и примени планова за стратешку заштиту животне средине – одрживи систем заштите животне средине који ствара здравије окружење и подиже квалитет живота.

Извор: Euzatebe.rs