Evropska zelena nedelja 2021 (EU Green Week) posvećena je „ambiciji nultog zagađenja”. Takođe će se osvrnuti i na druge relevantne evropske inicijative zelenog dogovora, poput klimatskih inicijativa, kao i inicijative u oblastima energetike, industrije, mobilnosti, poljoprivrede, zdravlja i biodiverziteta. U Srbiji, Evropska zelena nedelja 2021 biće obeležena nizom događaja koji će održavati u više gradova do 5. juna.

Zagađenje utiče na sve ‒ na vazduh koji udišemo, na vodu koju pijemo, kao i na zemlju na kojoj uzgajamo hranu. Ono je i najveći ekološki uzrok višestrukih mentalnih i fizičkih bolesti i

Европска зелена недеља 2021 (ЕУ Греен Wеек) посвећена је „амбицији нултог загађења”. Такође ц́е се осврнути и на друге релевантне европске иницијативе зеленог договора, попут климатских иницијатива, као и иницијативе у областима енергетике, индустрије, мобилности, пољопривреде, здравља и биодиверзитета. У Србији, Европска зелена недеља 2021 биће обележена низом догађаја који ће одржавати у више градова до 5. јуна.

Загађење утиче на све ‒ на ваздух који удишемо, на воду коју пијемо, као и на земљу на којој узгајамо храну. Оно је и највећи еколошки узрок вишеструких менталних и физичких болести и превремених смрти. Загађење је, такође, један од главних разлога за губитак биодиверзитета и истребљење важних и ретких биљних и животињских врста. Ово смањује способност екосистема за заштиту људи и обављање функција борбе против загађења, пре свега, апсорпцију угљеника и фото-синтезу.

Међутим, то се може спречити. Акциони план ЕУ ка амбицији нултог загађења кључна је акција Европског зеленог договора за 2021. Помоћи ц́е стварању окружења без токсичних отрова широм ЕУ бољим праћењем и извештавањем, спречавањем и уклањањем загађења ваздуха, воде, земљишта и потрошачких производа.

Такође ће подржати опоравак након пандемије ковида 19 помажући у обнови одрживије економије ЕУ, стварајући нове могућности за запослење и смањујући социјалне неједнакости.

Влада Републике Србије, заједно са Европском унијом, ради на усклађивању законодавства и креирању оквира за одрживу и ефикасну употребу природних ресурса, смањењу угљен-диоксида, отклањању штетних и расипничких видова понашања и заштити животне средине за садашње и будуће генерације. Србија уз подршку ЕУ ради на унапређењу квалитета живота грађана, старајући се да закони и политике буду усмерене на очување ваздуха, воде и земљишта.

ЕУ подржава Србију да постигне своје циљеве у области животне средине и да их подигне на ниво стандарда ЕУ. У протеклих 12 година, Србија је само из буџета ЕУ примила преко осам милијарди евра, укључујући преко четири милијарде евра бесповратне помоћи, што ЕУ чини далеко највећим донатором у Србији. ЕУ је до сада уложила преко 400 милиона евра у сектор заштите животне средине у Србији.

Помоћ Европске уније је до сада допринела унапређењу живота стотина хиљада грађана Србије.

ЕУ настоји да подржи Србију што је више могуће, укључујући је у Зелени договор, као кључни елемент за економски опоравак и раст. Економско-инвестициони план Европске комисије и Зелена агенда за Западни Балкан, усвојени у Софији, важни су елементи за јачање ионако јаке сарадње између ЕУ и Србије.

„Зелена транзиција за наш континент може бити у потпуности ефикасна само ако сви предузмемо брзе и усаглашене акције. Драго ми је што Србија и ЕУ деле овај заједнички циљ. Радујем се блиском раду на пружању подршке Србији у овом погледу”, поручио је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Детаљни преглед активности

 

Извор: Europa.rs