У оквиру Европске зелене недеље 2022, данас је у Доњем граду на Калемегдану забавно-едукативним програмом обележен Светски дан заштите животне средине. Догађај су организовали Привредна комора Србије, Министарство заштите животне средине, Делегација ЕУ у Србији, Програм Уједињених нација за развој, Амбасада Шведске, Европска инвестициона банка, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Београдска тврђава и Цлимате КИЦ.

Прославу Светског дана заштите животне средине у Србији, свечано је отворила министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, у присуству Њ.Е. Емануелеа Жиофреа амбасадора Европске уније у Србији, потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, као и представника Привредне коморе Србије Радмана Шелмића и в.д. сталног представника УНДП-а у Србији Анаса Кармана.

Влада Србије и Министарство на чијем сам челу јасно су одредили приоритете у заштити животне средине, а то подразумева посвећеност свим активностима из Зелене агенде за Западни Балкан чиме ћемо значајно унапредити стање у овој области, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

„Чиста и здрава животна средина од суштинске су важности за будућност, а стратешки пут Србије је чланство у ЕУ. Отварањем Кластера 4 и Поглавља 27, које се односи на животну средину и климатске промене, потврдили смо нашу решеност за усклађивање са свим стандардима ЕУ. Приоритети којима смо посвећени односе се на побољшање квалитета ваздуха, унапређење система управљања отпадом и отпадним водама, као и на борбу против климатских промена. Готово у свакој локалној самоуправи у Србији тренутно се реализују зелени пројекти, међу којима и пројекти за правилан третман отпадних вода, али и правилно управљање комуналним отпадом. То ће се позитивно одразити на квалитет животне средине, али и на квалитет живота грађана“, рекла је Вујовић.

„ЕУ има најјаче и најсвеобухватније законодавство на свету у погледу заштите животне средине, и надамо се да ће Србија на свом европском путу наставити да усклађује своје законе са ЕУ и примењује их, и да, зашто да не, и постане зеленија од других држава чланица? Европску Зелену недељу завршавамо 5. јуна на Светски дан заштите животне средине, са представницима Уједињених нација и Владе Србије на Калемегданској тврђави, јер треба да заједнички штитимо животну средину и бранимо наше европске вредности. У новембру нам је конференција ЦОП26 улила наду и дала веру да можемо да обезбедимо сигурно и просперитетно место за човечанство на овој планети. Имамо само једну планету Земљу“, истакао је Њ.Е. Емануеле Жиофре амбасадор Европске уније у Србији.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, поручила је: „Разумевајући важност свеобухватног приступа достизању Циљева одрживог развоја и Зелене агенде, наша група 3Е у Влади Србије, која обухвата секторе екологије, енергетике и европских интеграција тесно сарађује и координира спровођење ових циљева. Задаци које смо себи поставили и на чијем остваривању приљежно радимо, подразумевају да стратешки планирамо и реализујемо све активности у овим областима, посебно оне у доношењу и спровођењу прописа, у планирању и реализацији буџета за те намене, а посебно у подстицању јавности да разуме зашто је за све нас важно да те политике спроводимо у синергији и на добробит свих грађана Србије.“

„Заштита животне средине није питање само неколико институција, већ питање свих нас: како учимо децу да се понашају према природи, шта свакодневно остављамо иза себе, да ли рационално користимо енергију или се њоме разбацујемо. Исто тако, ни у једном пројекту, ни у једној стратегији коју доносимо, енергетика и заштита животне више не могу ићи једно без другог. То је најбољи начин да као земља из енергетске транзиције изађемо снажнији, да имамо довољно енергије која ће бити доступна и чиста, и да имамо здраву животну средину”, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

„Климатске промене, губитак биодивезитета и загађење животне средине су показатељ негативног утицаја људских активности на планету. Како бисмо сачували природу, наше здравље и конкурентност привреде, неопходно је да убрзамо зелену трансформацију економије и друштва. Веома ми је драго што смо овај дан посветили активностима за децу и младе, јер је њихова будућност у питању и важно је да им дамо прилику дају свој допринос заштити животне средине”, истакао је Анас Карман, в.д. сталног представника УНДП-а у Србији.

Програм обележавања Светског дана заштите животне средине био је, пре свега, намењен породицама, деци и младима. Одржане су различите активности на тему заштите животне средине попут позоришне представе, породичних игара, потраге за „еко-благом“, радионице за децу и еко квиза. Такође, организаторима АТП турнира „Сербиа Опен 2022“ свечано је додељен сертификат о уштеди емисија угљен-диоксида, а проглашени су и победници такмичења Савеза истраживача Србије.

Обележавањем Светског дана заштите животне средине уједно је завршена Европска зелена недеља 2022 у Србији. Циркуларна економија, нулто загађење и заштита биодиверзитета биле су теме активности организованих широм Европе, а земља домаћин овогодишње Европске Зелене недеље била је Краљевина Шведска. У Србији је одржан низ догађаја са циљем да се грађани упознају са активностима које Влада Републике Србије спроводи заједно са партнерима у циљу зелене трансформације привреде и друштва.

Прослава Светског дана животне средине организована је уз подршку иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ коју спроводе Влада Србије и УНДП, у сарадњи са амбасадом Краљевине Шведске и Европском инвестиционом банком, а уз финансијску подршку Европске уније.

Светски дан заштите животне средине се на иницијативу Генералне скупштине УН, од 1973. године обележава сваког 5. јуна, са циљем да се скрене пажња и подстакне акција за унапређење квалитета животне средине.