Европска комисија је данас предложила нацрт плана којим би Европа постала независна од руских фосилних горива значајно пре 2030. године, почевши од гаса, у светлу руске инвазије на Украјину.

Овај план такође наводи низ мера за одговор на растуће цене енергије у Европи и за попуну залиха гаса за следец́у зиму. Европа се вец́ неколико месеци суочава са повец́аним ценама енергије, али сада неизвесност у снабдевању погоршава проблем. РЕПоwерЕУ ће настојати да диверсификује снабдевање гасом, убрза увођење обновљивих гасова и замени гас у грејању и производњи електричне енергије. Ово може смањити потражњу ЕУ за руским гасом за две трећине пре краја године.

Председница Комисије Урсула фон дер Лајен рекла је: „Морамо постати независни од руске нафте, угља и гаса. Једноставно се не можемо ослонити на добављача који нам експлицитно прети. Морамо да делујемо сада да бисмо ублажили утицај растућих цена енергије, диверзификовали наше снабдевање гасом за следећу зиму и убрзали транзицију на чисту енергију. Што брже пређемо на обновљиве изворе енергије и водоник, у комбинацији са вец́ом енергетском ефикасношћу, брже ћемо бити истински независни и овладати нашим енергетским системом. Касније ове недеље ћу разговарати о идејама Комисије са европским лидерима у Версају, а затим ћу радити на њиховом брзом спровођењу са својим тимом.

Франс Тимерманс

Извршни потпредседник за Европски зелени договор, Франс Тимерманс, рекао је: „Време је да се позабавимо нашим слабостима и брзо постанемо независнији у нашим енергетским изборима. Морамо брзином муње да прихватимо обновљиве изворе енергије. Они су јефтин, чист и потенцијално бесконачан извор енергије и уместо да финансирају индустрију фосилних горива негде другде, они стварају радна места овде. Путинов рат у Украјини показује хитност убрзања наше транзиције на чисту енергију.

Комесар за енергетику, Кадри Симсон, рекала је: „Руска инвазија на Украјину погоршала је ситуацију безбедности снабдевања и подигла цене енергије на ниво без преседана. За преостале недеље ове зиме Европа има довољне количине гаса, али морамо хитно да допунимо резерве за следећу годину. Комисија ће стога предложити да до 1. октобра складишта гаса у ЕУ буду попуњена до најмање 90%. Такође смо навели регулацију цена, државну помоћ и пореске мере како бисмо заштитили европска домаћинства и предузећа од утицаја изузетно високих цена.

Кадри Симонс

Хитне мере о ценама енергије и складиштењу гаса

„Пакет мера за цене енергије“ Комисије из октобра прошле године помогао је државама чланицама да ублаже утицај високих цена на угрожене потрошаче и остаје важан оквир за националне мере. Данас, Комисија даје државама чланицама додатне смернице, потврђујући могућност регулисања цена у изузетним околностима, и утврђује како државе чланице могу да прерасподеле приходе од високих профита енергетског сектора и трговине емисијама потрошачима.

Правила ЕУ о државној помоћи такође нуде државама чланицама опције да пруже краткорочну помоћ компанијама погођеним високим ценама енергије и помажу у смањењу њихове изложености променљивости цена енергије у средњорочном и дугорочном периоду. Након консултација о циљаним амандманима на Смернице за државну помоћ система трговања емисијама, Комисија ће се такође консултовати са државама чланицама о потребама и обиму новог Привременог кризног оквира државне помоћи за доделу помоћи компанијама које су погођене кризом, посебно онима које се суочавају са високим трошковима енергије.

Комисија намерава да до априла представи законски предлог који захтева да подземна складишта гаса широм ЕУ буде попуњена до најмање 90% свог капацитета до 1. октобра сваке године. Предлог би подразумевао праћење и одржавање нивоа попуњености и изградњу солидарности између држава чланица. Комисија наставља истраживање тржишта гаса као одговор на забринутост о потенцијалном нарушавању конкуренције од стране оператера, посебно Гаспрома.

Да би се позабавила наглом порастом цена енергије, Комисија ће размотрити све могуће опције за хитне мере како би се ограничио ефекат заразе цена гаса на цене електричне енергије, као што су привремена ограничења цена. Такође ће проценити опције за оптимизацију дизајна тржишта електричне енергије узимајући у обзир коначни извештај Агенције ЕУ за сарадњу енергетских регулатора (АЦЕР) и друге доприносе о предностима и недостацима алтернативних механизама за одређивање цена како би електрична енергија била приступачна, без ометања снабдевања и даље улагање у зелену транзицију.

Више детаља

Извор: Еuropa.rs