Актуелно стање у области заштите животне средине и напредак у оквиру преговарачког поглавља које је обухвата биле су главне теме састанка шефа Делегације Европске уније у Србији, амбасадора Сема Фабриција и ресорног министра Горана Тривана.

Говорећи о проблему загађења ваздуха, амбасадор Фабрици охрабрио је Србију у процесу решавању овог изазова који не зна за границе, указујући да би било добро да се сазнају подаци на основу којих ће се деловати, а поред краткорочних, неопходно је предузети и структурне мере.

Шеф Делегације ЕУ рекао је да је припрема за отварање Поглавља 27 веома важан део процеса преговора у приступању Србије Европској унији. Теме разговора били су и пројекти који ће бити финансирани у области заштите животне средине, за неопходне мере које ће бити спроведене, и интересовао се за питање финансирања активности и мера у наредној години.

Амбасадор Фабрици представио је нови програм Европске комисије, којим ЕУ успоставља приоритете у правцу још виших стандарда заштите животне средине и борбе против климатских промена, наглашавајући да је циљ да до 2050. године, Европа постане први на свету „угљенично неутрални континент“.

Европска унија поставља нове, све веће изазове и циљеве у заштити животне средине, нагласио је амбасадор Фабрици и изразио очекивање да ће те значајне циљеве делити са Србијом.

Амбасадор Фабрици нагласио је да смањење гасова са ефектом стаклене баште и смањење загађења морају бити не само у надлежности државних органа и институција, већ и свакодневна активност и избор свих грађана, а Европска унија ће наставити да подржава Србију на њеном путу ка здравијој и бољој животној средини.

Министар Триван указао је да је овај састанак израз континуитета у разговорима са Европском унијом, и њене подршке Србији у процесу унапређења животне средине. Освртом на Извештај Европске комисије о напредовању Србије у овој области, како је нагласио, на састанку су укратко представљени до сада постигнути резултати, као својеврсна рекапитулација уложених напора у протеклом периоду.

Нагласио је да проблем загађења ваздуха који највише индукује саобраћај, а потом и утицај других извора који користе фосилна горива, мазут и угаљ, морају решавати локалне самоуправе кроз краткорочне и дугорочне планове у чему ће им Министарство помоћи.

Министар је упознао шефа Делегације ЕУ са током израде нацрта преговарачке позиције, и обавестио да ће овај документ, који је тренутно у процесу усаглашавања, бити усвојен до краја године.

Главни циљеви Министарства су изградња система за прераду отпадних вода са линијом муља, сакупљање и прераду комуналног отпада, смањење загађења ваздуха, пошумљавање, јачање Зеленог фонда и повлачење средстава банке Савета Европе за финансирање главних активности планираних за наредни период, најавио је министар Триван.

Он је истакао је да је нарочити подстрек за будући рад Министарства зелени став и зелена политика Европске комисије, што ће значити да Србија може да очекује још ефективнију помоћ и подршку у унапређењу животне средине. Истовремено, захвалио се Европској комисији и амбасадору Фабрицију на подршци и помоћи на путу према зеленој Србији, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Извори:

Вест: Делегација Еврипске уније у Републици Србији
Foto: Министарстви заштите животне средине