Нова иницијатива која би требало да подстакне зелену трансформацију привреде и друштва представљена је данас у Влади Србије. О пројекту вредном 8 милиона евра, између осталих говорили су премијерка Ана Брнабић и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Према речима амбасадора Жиофреа, Србија је усвојила Декларацију Зелене агенде у октобру 2020. на Конференцији у Софији и обавезала се да ће спроводити своје акције кроз Регионални акциони план који је усвојен на самиту у Словенији, у октобру 2021. Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији – почните, предузмите акцију, проширите“ подржаће Србију у спровођењу Зелене агенде за Западни Балкан.

„Овај нови пројекат стиже у право време, неколико недеља након што су државе чланице ЕУ потврдиле отварање преговора за кластер који, између осталог, покрива и енергетска питања и заштиту животне средине. То нам даје добру мотивацију да проширимо акције на свим фронтовима и учинимо све што можемо да се у Србији примени ЕУ законодавство у овој области.

Нова двогодишња иницијатива ЕУ и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) реализује се у сарадњи са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА), и Европском инвестиционом банком (ЕИБ). „Помоћи ћемо Србији да унапреди стратегије и политике, предузме конкретне акције и повећа инвестиције за зелену трансформацију, посебно у областима декарбонизације (смањења зависности од фосилних горива), смањења загађености ваздуха, воде и земљишта, циркуларне економије, пољопривреде и производње хране, као и заштите биодиверзитета. Ово су сјајне вести и срећан сам што можемо да покажемо да нашу стварну посвећеност и ангажовање“, додао је амбасадор Жиофре.

Током овог пројекта подржаћемо најмање 23 зелене инвестиције које су најиновативније и имају највеће очекиване ефекте – истакла је стална представница УНДП-а Франсин Пикап.

„Да бисмо покренули зелену транзицију у Србији – сви морамо да се укључимо, не само националне и локалне власти, већ и јавна и приватна предузећа, банке, невладине организације, научно–истраживачке институције и грађани и грађанке. УНДП ће објавити осам позива за иновативна решења у свим областима у оквиру Зелене агенде. Позивамо све који желе да допринесу позитивним променама и помогну да привреда Србије постане конкурентнија, животна средина чистија и здравија за садашње и будуће генерације – да се пријаве на наше конкурсе који крећу већ крајем фебруара“, напомиње Пикап.

Нова иницијатива помоћи ће Србији да испуни циљеве из Споразума о клими из Париза, и усагласи се са правним тековинама ЕУ у свих пет области обухваћених ЕУ Зеленом агендом за Западни Балкан.

Шведска је дугорочно посвећена томе да подржи пут Србије у ЕУ, истакла је амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид.

„Као држава чланица ЕУ и водећи донатор у области животне средине и климе, са задовољством се придружујемо овој иницијативи. „ЕУ за зелену агенду у Србији“ ће допринети да се поставе високи еколошки стандарди за побољшање животне средине и квалитета живота, подстакну пословне инвестиције и иновације, доносећи искуства и експертизе ЕУ, као и покретању инклузивног дијалога и широког учешћа различитих делова друштва о конкретним решењима за побољшање квалитета ваздуха и боље управљање водама и отпадом”, истакла је амбасадорка Бен Давид.

Шеф регионалног представништва ЕИБ-а за Балкан, Алесандро Брагонци, рекао је да се одрживи развој и амбициозни климатски циљеви могу постићи само спајањем финансијске и стручне техничке подршке.

„Овај пројекат симболизује нову врсту партнерства, која је неопходна за економску и зелену транзицију. Захваљујући значајном финансијском доприносу Европске комисије, и заједно са кључним међународним и партнерима из земаља чланица Европске уније, ЕИБ као европска банка са поносом помаже Србији да напредује у остваривању својих циљева одрживости и реализацији Зелене агенде кроз преко потребну, циљану подршку финансијским институцијама, односно њиховим малим и средњим клијентима, како би могли да покрену пројекте, добију финансије и ефикасно их спроведу. Драго нам је што ће нашу подршку највише имати управо мала и средња предузећа, која су кључни покретач развоја и иновација. Њихова зелена трансформација, заједно са значајним инвестицијама у обновљиве изворе и енергетску ефикасност, може утрти пут зеленом и инклузивном расту”, истакао је Брагонци.

Очекивани резултати

Извор: Europa.rs