Vetrenjače su se nekada koristile za pumpanje vode i mlevenje žita. Danas u vetrovitom Banatu elise ne guraju mlin već moderne električne generatore, a čistu energiju koja se proizvede koriste stanovnici i privreda.

Igor Milutinov, tehničar održavanja na vetroparku Alibunar, kaže da je ceo projekat lepo prihvaćen od lokalne zajednice u Alibunaru i okolini.

“Izgradnja vetroparkova Alibunar i Malibunar je mnogo toga dobrog i korisnog donela lokalnoj zajednici i samoj opštini. Redovno dobijamo potvrdu za to u komunikaciji sa meštanima. Radi se o izrazito društveno odgovornom projektu koji konstantno pomaže lokalnu zajednicu. Na vetroparkovima radim od 2017.

Prethodno sam radio u EPS-u, na raznim pozicijama održavanja i upravljanja, čime sam stekao neophodno iskustvo za rad na ovakvom projektu. Uvek je otvorena mogućnost učenja o novim čistim tehnologijama. Moje kolege radnici iz Srbije dobili su dobru radnu sredinu sa otvorenom i direktnom komunikacijom. Neguje se timski duh uz uvažavanje pojedinca, što svakom radniku daje važan osećaj vrednosti i pripadnosti.”

Zahvaljujući pro-aktivnom društveno odgovornom ophođenju rešen je gorući problem sa grejanjem Osnovne škole Dušan Jerković u Banatskom Karlovcu. Đaci od ove godine ponovo imaju grejanje. Za popravku grejanja i kupovinu kotla obezbeđeno je 2,2 miliona dinara. Od mnogobrojnih pravovremenih aktivnosti korisnih za lokalnu zajednicu izdvaja se i izgradnja i rekonstrukcija 17 km lokalnih puteva.

U saradnji sa Železnicama Srbije, vlasnici su za potrebe bezbednosti saobraćaja izgradila moderan putni prelaz sa najsavremenijom opremom. Vrednost donirane opreme je veća od 50 hijada evra. Za potrebe komunalnog preduzeća kupljen je moderan kamion za odnošenje smeća. Zbog blokade Apotekarske ustanove građani su ostali bez lekova, te je 2017. godine izvršena nabavka i donacija lekova u vrednosti od 20 hiljada evra.

Vrednost vetroelektrane Alibunar je oko 80 miliona evra. Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra za izgradnju vetroparka Alibunar, dok su Unicredit. Holandska razvojna banka (FMO) i Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund, GGF) obezbedili dodatnih 40 miliona evra kredita.

U banatskim opštinama Alibunaru, Kovinu i Kovačici – u kojima se nalaze vetroparkovi, imamo jedinstven primer odgovornosti prema lokalnoj zajednici. Dva posto od profita koji generišu vetroparkovi po potpisanom ugovoru o deljenju profita ide direktno opštinama koje novac mogu da koriste za potrebe komunalnih, infrastrukturnih, ekoloških i zdravstvenih projekata.

Od poreza na imovinu opština Kovačica od istoimenog vetroparka dobija oko 500 hiljada evra godišnje. Sedište firme je u Kovačici, pa se u opštinski budžet slivaju i drugi porezi i doprinosi.  Za potrebe vetroparka Kovačica, otvorena je lokalna kancelarija još 2013. godine koja zapošljava ljude iz te opštine. Izgrađeno je 40 km lokalnih puteva, koji su poljoprivrednicima olakšali kretanje kroz njive.

Ukupna vrednost projekta vetroparka Kovačica je 189 miliona evra. Projekat su sa 142 miliona evra finansijski podržale Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 49 miliona evra, Erste Group i Erste Bank Srbija.

Zahvaljujući vetroparku Čibuk 1 u opštini Kovin, podržano je do sada preko 100 projekata i lokalnih inicijativa. Više od 20 projekata odnosilo se na zdravlje, kvalitet života i sport. Podržana su tri projekta pomoći starijem stanovništvu i pomognut je rad sedam sportskih organizacija i zdravstvenih institucija.

U oblasti infrastrukture izvedeno je 32 projekta u četiri lokalne zajednice. Doprinos vetroparka Čibuk 1 ogleda se i u izgradnji 50 km lokalnih puteva. Takođe, rekonstruisane su dve školske učionice, i izgrađena tri igrališta i pet sportskih objekata. Od početka Korona krize, projekat aktivno pomaže zdravstvenim i lokalnim samoupravama i institucijama kroz doniranje novčanih sredstava neophodnih za nabavku medicinske i zaštitne opreme i paketa sa hranom i higijenskim namirnicama za najugroženije kategorije stanovništa.

Vrednost projekta Čibuk 1 je 300 miliona evra. Realizovan je uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacija (IFC) kreditima u ukupnom iznosu od 215 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je finansijski podržala nedavno osnivanje Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije čiji su osnivači kompanije koje su izgradile vetroparkove Alibunar (42MW) i Malibunar (8 MW), Kovačica (104,5 MW) i Čibuk 1 (158 MW).

Za proizvodnju jednog kWh električne energije potrebno da se iskopa, transportuje i sagori u termoelektrani 1,5 kg kolubarskog lignita i da se iskopa i premesti 3 kg jalovine. Sa zbirnim kapacitetom proizvodnje električne energije dovoljnim za napajanje oko 200 hiljada domaćinstava u proseku, četiri navedena vetroparka na mesečnom nivou potencijalno zamenjuju sagorevanje oko 120 hiljada tona lignita i odlaganje 240 hiljada tona jalovine.

Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

U Srbiji projekti iz ove oblasti obezbeđuju stabilno snabdevanje energijom uz očuvanje životne sredine, podstiču liberalizaciju tržišta i investicije.

Izvor: Europa.rs