EU PPF8 obuke – Finansijski i institucionalni okvir za infrastrukturne projekte

Zlatibor, 28. jun 2019.

Tim projektne jedinice EU PPF8 je 21. i 27. juna 2019. godine na Zlatiboru održao dva modula treninga pod nazivom „Finansijski i institucionalni aspekti infrastrukturnih projekata“ u sektoru upravljanja otpadnim vodama.

Na prvoj od ove dve obuke detaljnije je predstavljen Plan poboljšanja finansijskih i operativnih performansi (FOPIP), njegova svrha, metodologija i prednosti njegove primene. FOPIP je sistematski pristup radu preduzeća i njegovom efikasnom upravljanju, sa ciljem da se pomogne JKP-u da poboljša kvalitet usluga i osigura bolje funkcionisanje u budućnosti. Ovakav pristup često kao uslov postavljaju međunarodne finansijske institucije, sa ciljem da navedu komunalno preduzeće da poboljša svoje performanse i obezbedi stabilnije poslovanje, pre nego što se donese odluka o podobnosti finansiranja iz međunarodnih izvora finansiranja. Pritom doprinosi boljem razumevanju sistema odgovornosti i dodatni je instrument za bolje dugoročno planiranje. FOPIP indikatori se sprovode kroz strategiju za smanjenje količine neprihodovane vode; strateško i poslovno planiranje; razvoj i upravljanje ljudskim resursima, radnim procedurama i sistematizacijom radnih mesta; jačanje institucionalnog i pravnog okvira; finansijsko upravljanje i razvoj tarifnog modela, itd.

Pored FOPIP-a, drugi trening se osvrnuo na javno-privatno partnerstvo (JPP), kao oblik saradnje između javnih institucija i privatnog sektora, sa ciljem bolje realizacije investicija u infrastrukturne projekte ili druge vrste aktivnosti, pružanjem javnih usluga kroz podelu rizika i udruživanjem stručnosti javnog sektora ili dodatnih izvora kapitala. Prezentacije su obuhvatile Osnove finansijskog i institucionalnog okvira, kao i Metodologiju za pripremu finansijskog modela u skladu sa smernicama EU, uključujući osnovne koncepte i indikatore uspešnosti projekta (FNPV, FRR, ENPV, ERR, Finansijsku analizu, procenu investicionih projekata, proračun nedostatka u finansiranju). Mehanizam kombinovanja strukturnih investicionih fondova EU i nabavke JPP za finansiranje projekata razrađen je i u teoriji i na praktičnom primeru.

Polaznici iz JKP „Vodovod“ Užice, JKP „Naš dom“ Požega i JKP „Ivanjica“, su obe obuke ocenili kao veoma sveobuhvatne i korisne i uspešno ih završili. Obuka je takođe naglasila značaj rešavanja odštetnih zahteva i sporova kao i SWOT analizu sa praktičnim primerima.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.