Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i biodiverzitet su u fokusu ovogodišnje Evropska zelene nedelje, koja se održava od 30. maja do 5. juna. Evropska zelena nedelja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine. Ove godine planirano je skoro 300 događaja širom Evrope.

Tokom obeležavanja Evropske zelene nedelje u Srbiji, nizom događaja i onlajn aktivnosti biće predstavljeni konkretni rezultati saradnje Srbije, Evropske unije, njenih država članica i nekoliko međunarodnih partnera.

Prva manifestacija biće održana u Sremskoj Mitrovici, u ponedeljak (30. maja), kada će zvanično početi aktivnosti u okviru Zelene nedelje, kao i projekat separacije otpada u domaćinstvima. Tog dana, zvaničnici će posetiti Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji je izgrađen sredstvima EU.

Istog dana, biće pokrenut novi projekat EU za odvajanje kućnog otpada. Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku informativnu kampanju. Evropska unija je dala 6 miliona evra, a srpske nacionalne i lokalne vlasti učestvovale su 1,8 miliona evra.

Događaji su zakazani za sledeću nedelju u svim delovima Srbije:

– Beograd – sesija ‘Slušanje javnosti Srbije o životnoj sredini’, pametno prikupljanje i reciklaža limenki u urbanim sredinama, Upoznajte ptice Beograda;

– Novi Sad – Radionice o poboljšanju kvaliteta vazduha, reciklaža stakla;

– Niš – Klimatski karavan o biodiverzitetu, održavanje pčela u urbanim uslovima;

– Čačak – Izložba na otvorenom: Održiva budućnost grada.

– Kruševac – Radionica o upravljanju muljem toko tretmana otpadnih voda.

Detaljan dnevni red Evropske zelene nedelje u Srbiji možete pronaći ovde.

U nedelju, 5. juna, u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave biće obeležen Svetski dan zaštite životne sredine, kada je planiran veliki broj aktivnosti za sve generacije.

„Svet je simbiotski živi organizam. Sve što se dogodi u jednom delu sveta utiče na drugi deo. Globalno zagrevanje već uzima danak, vidimo suše i toplotne talase širom sveta, tako da svako ima ulogu da smanji emisije gasova staklene bašte. Moramo zajedno da radimo na akcijama za zaustavljanje globalnog zagrevanja i zagađenja“, kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Svake godine, Evropska zelena nedelja je prilika za debatu o evropskoj politici životne sredine sa kreatorima politike, vodećim ekolozima i zainteresovanim stranama iz Evrope i šire. Ovogodišnje izdanje fokusira se na Evropski zeleni dogovor – održivu i transformativnu strategiju rasta EU – kako bi Evropa efikasno koristila resurse i postala klimatski neutralna do 2050. godine.

Aktivnosti se realizuju u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom za evropske integracije, lokalnim samoupravama, ambasadama Švedske i Francuske, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Švedskom razvojnom agencijom (SIDA), Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju. (GIZ), KFW bankom, Evropskom investicionom bankom i mnogi drugi.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 400 miliona evra bespovratnih grantova uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za stratešku zaštitu životne sredine – održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.  

Izvor: Euzatebe.rs