Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški važan projekat za energetsku bezbednost i jedan od najvažnijih projekata trenutno u Srbiji.

”Mi smo mala zemlja koja je geostrateški dobro pozicionirana. To nas je u nekim momentima kroz istoriju itekako koštalo ali ta pozicija može da nam donese i određene prednosti. Jedna od njih je da budemo tranzitna ruta u energetici i saobraćaju. Nismo slučajno završili istočni i južni kraj koridora 10, tako i u energetici želimo da budemo tranzitna ruta i da imamo dovoljne količine energije, i da ne budemo u poziciji da zavisimo od jednog pravca dotoka gasa ili dobavljača”, rekla je Mihajlovićeva obilazeći gradilište gasovoda Niš-Dimitrovgrad na kojem su danas počeli radovi na merno-regulacionoj stanici.

Ona je podsetila da je Srbija izgradila gasovod Balkanski tok i dobila još jedan pravac snabdevanja gasom, ali da imamo i dalje samo jednog dobavljača.

”Jedan dobavljač, ma ko to bio, nije dovoljan da budemo cenovno i energetski bezbedni i zbog toga je ova interkonekcija važna. Pregovaramo s Azerbejdžanom da sledeće godine od njih dobavljamo gas i očekujem da ćemo imati dodatnu sigurnost kad na jesen iduće godine ovaj gasovod bude završen”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su zajedničkim radom svih učesnika u projektu prevaziđeni određeni problemi koji su nastali kao posledica rata u Ukrajini, te da će potrebna oprema stići na vreme. Takođe je dodala da Ministarstvo zajedno sa gradom Nišom i Ministarstvom finansija radi na rešavanju pitanja u vezi s eksproprijacijom.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Emanuele Žiofre, rekao je da će novi gasni interkonektor diverzifikovati snabdevanje gasom i značajno povećati količinu gasa dostupnog industriji i domaćinstvima, i obezbediti čistiju životnu sredinu. Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će biti manje zavisna, a njena privreda otpornija uz dodatni izvor energenata.

”EU obezbeđuje gotovo 50 miliona evra donacija i 25 miliona kredita EIB za ovaj projekat, potvrđujući našu posvećenost da podržimo energetsku bezbednost Srbije i prelaz sa uglja na energetske izvore koji manje zagađuju. Ruska agresija na Ukrajinu je stvorila nove energetske izazove i pokazala da Rusija nije pouzdan snabdevač energije. EU će nastaviti podršku Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, u ovim teškim vremenima kroz dalje poboljšanje energetske infrastrukture, takođe i kao deo EU Repower mehanizma”, rekao je ambasador Žiofre.

Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, rekla je da veruje da će se dinamika projekta ispoštovati i da će gasovod biti završen u roku, ističući da je on važan ne samo za sigurnost snabdevanja već i za smanjenje emisije štetnih gasova.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, rekao je da do pre nekoliko godina Pirot nije imao završen ni saobraćajni koridor, koji je danas u funkciji, a da će sada dobiti i novi gasovod koji je veoma važan za razvoj grada, a posebno za industriju.

Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad počela je 1. februara 2022, a dužina interkonekcije na teritoriji Srbije iznosi 109 kilometara.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko 830 miliona evra bespovratnih sredstava od 2000. do kraja 2021. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti. Krajnji cilj je smanjenje zagađenja i ublažavanje klimatskih promena, što su i ciljevi Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, koje je Srbija podržala 2020.

Izvor: europa.rs