Upravljanje realizacijom FIDIC ugovora

Beograd, 19. novembar 2019.

Dobro razumevanje uloga, obaveza i odgovornosti ugovornih strana, Naručioca, Izvođača i Inženjera, kao i poznavanje ugovornih procesa i procedura po FIDIC-u je od ključne važnosti za uspešnu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.

Kako bi zaposleni u ministarstvima, gradskim/opštinskim upravama i javnim preduzećima unapredili svoje znanje u realizaciji FIDIC ugovora i prevazilaženju potencijalnih problema, tim stručnjaka EU PPF6 projektne jedinice organizovao je obuku na temu „Infrastrukturni projekti – Implementacija (ključni izazovi iz ugla Naručioca i krajnjeg korisnika“.

Održavanje otvorene i efikasne komunikacije između ugovornih strana, upravljanje promenama projekta i odštetnim zahtevima na efikasan i efektivan način kao i uspostavljanje mehanizama za rešavanje sporova su ključne aktivnosti upravljanja Ugovorom. Takođe, vođenje ugovorne evidencije vezane za izvršenje ugovora jedan je od neophodnih segmenata za potvrdu kvaliteta, napretka radova i ostalih aspekata ugovora. Polaznici obuke upoznali su se i sa stilovima komunikacije i potrebnim veštinama rukovodioca projekta u procesima pregovaranja i organizovanja sastanaka, kao i pri upravljanju kriznim situacijama i sukobima u timu.

Obuku je uspešno završilo 20 predstavnika iz Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, i Ministarstva odbrane, sedam predstavnika gradskih/opštinskih uprava Blaca, Loznice i Pančeva i pet predstavnika JKP – a iz Kraljeva i Loznice.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.