Оd izvođenja dо preuzimanja radova

Beograd, 21. januar 2020.

Danas je u Beogradu, u hotelu „Life Design“ tim stručnjaka EU PPF6 projektne jedinice održao obuku „Infrastrukturni projekti – Izgradnja i nadzor“.

Osnovni cilj ovog praktičnog seminara bio je da se zaposleni u ministarstvima, gradskim/opštinskim upravama i javnim preduzećima bolje upoznaju sa uobičajenim aktivnostima koje obuhvataju nadzor i praćenje nad izgradnjom projekata u oblasti zaštite životne sredine, kao i da unaprede svoja znanja i veštine u pisanoj komunikaciji na infrastrukturnim projektima.

Pored provere materijala i usklađenosti radova sa ugovorom, EU PPF6 predavači su detaljno obradili testove koji su neophodni na završetku projekata pri preuzimanju radova te su polaznici imali prilike i da na konkretnim primerima vežbaju procedure o kontroli izvedenih radova.

U kontekstu infrastrukturnih projekata prikazana je Analiza opcija između pisane i usmene komunikacije, odnosno službenih dopisa i e-poruka čija primena zavisi od razumevanja konteksta komunikacije i korisnika informacije. U zavisnosti od sadržaja, važno je uzeti u obzir mogućnost da komunikacija može postati tzv. revizorski trag, čak i dokazni materijal u slučaju sudskog spora.

Poseban naglasak stavljen je na glavnim odrednicama i stilovima kojih se treba držati u pisanoj komunikaciji sa međunarodnim finansijskim institucijama i EU uz primere dobre prakse i tipičnih grešaka. Tim EU PPF6 predavača je detaljno izložio konkretan primer velikog infrastrukturnog projekta iz perspektive krajnjeg korisnika, od pripreme projektne dokumentacije, izazova pri nabavci i ugovaranju, izgradnji i nadzoru do preuzimanja radova i periodu izveštavanja o nedostacima nakon izgradnje.

Na obuci je učestvovalo 29 predstavnika resornih ministarstava (MEI, MF/SUFP, MPŠV, MRE, MO), 4 predstavnika gradskih/opštinskih uprava i 5 predstavnika JKP-а.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.