Više od polovine ukupne električne energije u Srbiji proizvodi se u termoelektranama u Obrenovcu i Kostolcu. One pokreću većinu uređaja, grejalica, televizora, kompjutera, frižidera i sijalica u zemlji. Svaki nestanak električne energije izaziva velike zastoje u redovnim životnim aktivnostima. Međutim, u slučaju prirodnih nepogoda, poput zemljotresa i poplava, nedostatak električne energije značajno utiče i na spasavanje životâ.

Srbiju je 2014. pogodila katastrofalna poplava, posebno područja Obrenovca, Valjeva, Kraljeva. Otklanjanje takvih posledica je dugotrajno i zahteva da se na terenu, dok je još voda izvan korita reka, obezbedi napajanje električnom energijom. Zato je Evropska unija (EU) uručila Srbiji četiri mobilne trafostanice, koje omogućavaju da električna energija „dođe” u krajeve pogođene prirodnim nepogodama za nekoliko sati.

Reč je o transformatorima velike snage postavljenim na kamione, koji omogućavaju da se električnom energijom napaja veliko područje, bez obzira na to da li je do prekida došlo usled kvara ili neke nepogode.

Ovi mobilni transformatori vredni su 3,7 miliona evra, a dragoceni su i danas, šest godina nakon vanredne situacije izazvane nezapamćenim poplavama u Srbiji i regionu. Zahvalјujući finansijskoj podršci EU, distributivni sistem „Elektroprivrede Srbije” (EPS) sada ima na raspolaganju četiri mobilne trafostanice, pomoću kojih je moguće odmah reagovati i obezbediti električnu energiju građanima i privredi.

U EPS-u kažu da se značaj mobilnih trafostanica ogleda pre svega u većoj pouzdanosti i fleksibilnosti elektroenergetskog sistema. One se nalaze na dve kamionske poluprikolice, koje mogu da rade u paru ili odvojeno, a ako je potrebno, mogu preuzeti i deo postrojenja koje se trenutno rekonstruiše.

„Trenutno se jedna mobilna TS 35/10 nalazi na Zlatiboru i preko nje su priključeni svi hotelski kompleksi, turističko-poslovni sadržaji na ovoj planini. To je urađeno zbog rekonstrukcije i dogradnje stare trafostanice koja je bila nedovoljnog kapaciteta. Preostale dve biće priključene na distributivnu mrežu u Batajnici i u Kruševcu radi pouzdanijeg snabdevanja novih kovid bolnica, čiji se početak rada očekuje u decembru. Četvrta, najveća mobilna trafostanica, naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA, raspoređena je u Beogradu”, kažu u EPS-u.

Ove mobilne stanice mogu da se koriste i za napajanje dela ili čitavog područja pogođenog kvarom, tako da krajnji korisnici imaju značajno kraće prekide u snabdevanju električnom energijom. U redovnom režimu koriste se kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih trafostanica. Kao zamenska postrojenja prilikom dogradnje i adaptacije trafostanica, pomažu da građani Srbije imaju nesmetano napajanje električnom energijom.

Javno preduzeće EPS i Operator distributivnog sistema „EPS distribucija” imali su i ranije mobilne trafostanice, ali ne ovolike snage i u tom broju. Nakon isporuke četiri nove (jedna 110/35 kV i tri 35/10 kV), kvalitet i mogućnosti elektroenergetskog sistema značajno su osnaženi i osigurani za slučajeve hitnih intervencija.

Reč je o primeru najnovije tehnologije, koja snabdevanje električnom energijom i njenu distribuciju dovodi na nivo najviših EU i srpskih standarda. Najveća TS proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji, a vrednost donacije za ovu trafostanicu iznosi oko 1,4 miliona evra. Ostale tri mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA, ukupne su vrednosti oko 1,8 miliona evra.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju, namenjenom otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine.

Izvor: Europa.rs