„Pirotehnička sredstva nisu igračke“ slogan je upravo pokrenute kampanje, koja ima za cilj da upozori da pirotehnička sredstva moraju da se koriste na ispravan način, kako bi se izbeglo povređivanje građana usled nepravilnog rukovanja.

Kampanja se realizuje u okviru projekta EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, čiji glavni korisnik je Ministarstvo privrede. Kampanja će trajati od kraja decembra do sredine januara, kada je njihova upotreba i najčešća.

Kroz projekat „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“ Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije u području slobodnog kretanja roba. Ta oblast, uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, predstavlja jednu od osnovnih sloboda na kojima se zasniva EU, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja srž evropskih integracija.

Ujednačavanjem nacionalnih propisa za proizvode sa zakonodavstvom Evropske unije obezbeđuje se jednak tretman proizvodima, povećanje konkurentnosti, niže cene i veći izbor za potrošače. Time se osigurava i jednak nivo zaštite javnog zdravlja, potrošača i životne sredine na unutrašnjem evropskom tržištu.

“Bezbednost dece i građana su na prvom mestu. Svi proizvodi plasirani na tržište moraju ispoštovati visoke standarde sa stanovišta njihove bezbednosti za upotrebu, uticaja na zdravlje građana kao i sa stanovišta zaštite životne sredine. Svi akteri, institucije, građani i kompanije imaju važnu ulogu i odgovornost u ovom procesu“, rekao je šef sektora II u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Martin Klauke.

Evropska unija pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima Evropske unije ostvaren je, između ostalog i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od 10 miliona evra. Direkcija za mere i dragocene metale, kao i deset drugih laboratorija, korisnici su specijalizovane opreme iz donacije vredne četiri miliona evra.

Kampanju „Pirotehnička sredstva nisu igračke“ zajednički sprovode Ministarstvo privrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“. To je prva od nekoliko medijskih promocija koje će biti sprovedene tokom trajanja projekta koji je usmeren ka daljem unapređenju procesa usklađivanja i primene propisa neophodnih za integraciju privrede Republike Srbije u jedinstveno evropsko tržište.

Projekat podržava harmonizaciju određenih izabranih oblasti koje još uvek nisu u potpunosti usklađene u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 – Kretanje roba (kao što su građevinski proizvodi, eksplozivi namenjeni za civilnu upotrebu i pirotehnička sredstva, lična zaštitna oprema i motorna vozila) i jača kapacitete Instituta za standardizaciju, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale i tela za ocenjivanje usaglašenosti. Projekat pomaže unapređenju efikasnosti organa nadležnih za nadzor proizvoda na tržištu. Njime se jača svest, kako potrošača, tako i privrede, o značaju usklađivanja tehničkih propisa i primene evropskih standarda prilikom stavljanja proizvoda na tržište, što doprinosi bezbednosti potrošača, zaštiti zdravlja i životne sredine, kao i povećanju konkurentnosti proizvoda na domaćem i inostranom tržištu“, kažu iz Ministarstva privrede.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je tokom prošle godine usled neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava povređeno 17 građana, od kojih je troje dece i četvoro maloletnika.

„Iako Zakon ne zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ih ne koriste. Vodite računa o sebi i svojim najbližima. Nemojte koristiti petarde!”

Izvor: Europa.rs