Izložba na kojoj su prikazani najbolji radovi sa foto konkursa “Priroda u pozitivu” otvorena je u Domu omladine Beograda kao deo desetog po redu Green Festa. Takmičenje su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i časopis National Geographic na srpskom jeziku. Svi zainteresovani radove će moći da pogledaju do 18. oktobra, a izložba će nakon toga biti postavljena u Novom Sadu i Nišu.

Tokom otvaranja, nagrade autorima radova koji su se izdvojili od 3100 fotografija dodelili su šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Pol Anri Prese i glavni i odgovorni urednik National Geographic Srbija, Igor Rill. U konkurenciji radova foto kamerom, prvo mesto osvojio je Geza Farkaš, drugoplasirani je bio Jan Valo, dok je mesto na podijumu zauzeo i Zoran Milutinović. Najimpresivnija fotografija mobilnim telefonom delo je Jane Kotnik.

“Pravo da vam kažem, više volim komarce i životinje nego ljude, tako da mi nije bio problem da budem u nekoj čeki satima kako bi dočekao neki momenat. Ali kažem, kada postoji ljubav, nije problem”, kaže Farkaš.

“Ovo mi je, pošto je pod pokroviteljstvom Nacionalne geografije, nešto izuzetno što se tiče prirode. Jedno od mojih najvećih priznanja do sada”, ističe Valo.

“Bavljenje ovom vrstom fotografije, čak i više nego bavljenje drugim vrstama fotografije, jednostavno omogućava da vidite više nego inače. Dok nisam počeo da se bavim fotografijom, mnoge stvari su pored mene prolazile neprimećeno, sada je to potpuno drugačije. I naravno uživam u tome”, pojašnjava Milutinović.

Trojica fotografa nagrađeni su vaučerima za kupovinu foto opreme, koja će im pomoći u daljem dokumentovanju lepota Srbije, dok je za najbolju fotografiju mobilnim telefonom nagrada gimbal.

Održivi ekonomski i socijalni razvoj uz očuvanje prirode za buduće generacije i borbu protiv klimatskih promena, ključni je koncept za koji se zalaže Evropska unija, kaže Prese.

“Srbija je zemlja neverovatnih prirodnih lepota. Gledajući ove fotografije i sam sam otkrio nekoliko za koje nisam ni znao da postoje, kao sto su Slano Kopovo, sa pobedničke fotografije ili kako izgleda pogled sa vrha Trem na Suvoj planini, koju ću sigurno posetiti”, kaže Prese.

Dodaje i da mu je posebno drago što je izložba deo Green Festa sa kojim Delegacija sarađuje poslednjih 6 godina, kao i da je značaj ove manifestacije višestruk jer podiže svest ljudi i dodatno ih informiše u smislu očuvanja prirode i okoline u kojoj živimo.Rill kaže da se i pored velike konkurencije, tokom žiriraranja kvalitet izdvojio veoma brzo.“Ono što je svima nama nova škola zahvaljujući ovom konkursu je da i mi koji smo svakodnevnovno vezani za fotografiju imamo različite, pa čak i neočekivane fotografske afinitete, ali to je samo kvalitet i ove izložbe i samog postupka žiriranja”, pojašnjava Rill.Nakon početka izložbe, održano je i zvanično otvaranje festivala, a gosti su nakon govora mogli da pogledaju film “Veliki zeleni zid”.

Izvor teksta:
EU Info centar