Делегација Европске уније у Србији, Натионал Геограпхиц Србија, Политикин Забавник и Еразмус студентска мрез̌а Србија организују конкурс за најбољу фотографију насталу у Србији „Бити млад у Србији“. Фотографије можете доставите у периоду од 20. августа 2022. до 20. октобра 2022. на електронску адресу такмицење@еуинфо.рс.

Тема конкурса је „Бити млад у Србији“. Позивамо младе фотографе старости од 15 до 30 година да документују како живе млади људи у Србији, који су њихови циљеви, наде, активности, како се проводе, како се образују и путују, волонтерски рад и активизам младих, итд. На овај начин желимо да обележимо Европску годину младих која се обележава 2022.

Првонаграђена фотографија биће објављена у српском издању часописа Натионал Геограпхиц, као и у Политикином Забавнику. Изложба 20 најбољих фотографија биће одржана крајем 2022.

Конкурс је отворен за:

све младе фотографе старости од 15 до 30 година (према Закону о младима у Србији, омладина или млади су лица од навршених 15 година до навршених 30 година живота). Малолетни фотографи морају обезбедити одобрење од родитеља или старатеља;

– пројекте из сектора омладине, културе, демократије и људских права, и социјалне инклузије, односно за пројекте који се баве младима и инклузијом младих, а које подржава Европска унија у Србији.

Стручни жири ће одабрати три најбоље фотографије и наградити ваучерима за куповину фото и електронске опреме у динарској против вредности од:

 • прва награда – 1.000 евра;
 • друга награда – 500 евра;
 • трећа награда – 300 евра.

Жири ће доделити и „Специјалну награду жирија за најбољу фотографију ЕУ пројекта у Србији“.

Стручни жири ће изабрати 19 најбољих фотографија (укључујући и три награђене), као и једну најбољу фотографију пристиглу од аутора са ЕУ пројеката које ће бити објављене у електронској публикацији ЕУ Инфо Центра као и на веб страници и налозима на друштвеним мрежама Делегације ЕУ у Србији.

Уколико немате професионални фото-апарат, немојте да бринете јер ће наш жири узимати у обзир и фотографије начињене мобилним телефоном.

Радове ће оцењивати жири у саставу:

 • Владимир Живојиновић, млади фото-репортер www.vladimirzivojinovic.com;
 • Проф. Александар Келић, Факултет примењених уметности у Београду;
 • Милана Петровић, Натионал Геограпхиц Србија;
 • Игор Рилл, Политикин Забавник
 • Димитрије Прокоповић, Еразмус студентска мрежа Србије
 • Давид Пужадо, Белграде Пхото Монтх;
 • Далиборка Николић, ЕУ инфо мрежа.
 • Фотографије послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање.

Фотографије тела које на било који начин објективизују младе људе, или које су увредљиве, неће бити узете у обзир!

За малолетна лица приказана на фотографијама неопходно је обезбедити одобрење од родитеља или старатеља.

ВАЖНО: Детаљна правила и услове учешћа у конкурсу пронађите овде.

Организатор задржава право да промени услове конкурса у било којој фази, уз правовремено обавештење такмичарима путем вебсајта еуропа.рс и друштвених мрежа ЕУ у Србији.