Речна пловидба уз ток Дунава биће много лакша након радова на једној од преводница на брани Ђердап у доњем току те реке кроз Србију. Пројекат је вредан преко 28 милиона евра и завршетак радова планиран је за јесен 2021. године.

Нови пројекат који финансира ЕУ обишли су потпредседница Владе Србије Зорана  Михајловић, шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици и шефица регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре. Бродска преводница Ђердап 1, која је служила и дуже од предвиђеног века од 40 година, биће модернизована помоћу средстава ЕУ у виду бесповратне помоћи од 11,4 милиона евра. Додатних 17,1 милиона евра је обезбеђено у виду зајма од Европске инвестиционе банке под повољним кредитним условима за пореске обвезнике Србије. Реализацијом неопходних радова, свеукупни технички век обновљене бродске преводнице и њена функционалност биће унапређени за наредни период од 20 година.

Пројекат ће подићи поузданост инфраструктуре бродске преводнице, елиминисати и спречити појаву дугих затварања, скратити циклус превођења и смањити време чекања пловила, чиме ће Србија постати поуздан партнер у прекограничном транспорту дуж Дунава.

„Одрживи саобраћај и поуздан и јефтин енергетски систем представљају две главне политике и инвестициона приоритета Европске уније овде у Србији – а сада и у светлу недавно најављеног Економско-инвестиционог пакета ЕУ где повезивање чини главни елемент и наставиће да буде покретач за даље кључне инвестиције у будућности. Ђердап је одличан, конкретан пример пројекта повезивања са значајним прекограничним, економским и еколошким ефектима. Обнова и адаптација бродске преводнице ће допринети унапређењу мобилности на реци Дунав. Повећаће ефикасност, поузданост и конкурентност водног пута на Дунаву“, истакао је амбасадор Фабрици.

„Дунав је веома важна река и као транспортни и водни, као и енергетски коридор. Морамо, не корак по корак, морамо бити мало бржи и окретатити се пре свега одрживом енергетском развоју, зеленој енергији, зеленој агенда. Хидроелектране јесу темељ те зелене агенде. Верујем да ћемо заједно са парнерима у томе и успети. За Србију, ЕУ један од најважнијих партнера и да је наша спољнотрговинска размена највећа управо са земљама ЕУ“, навела је минситарка Михајловић.

„Драго ми је да је Србија једна од првих земаља ван ЕУ у коју је ЕИБ почела да улаже у водни саобраћај. Боља пловност дуж Саве и Дунава је кључна за ефикаснију трговинску и регионалну повезаност. Ова бродска преводница је важан део наших тежњи да приближимо Србију суседним земљама и Европској унији и да подржимо стварање заједничког регионалног тржишта. Пројекат је део ширег инвестиционог плана са Европском инвестиционом банком вредног укупно 100 милиона евра. Уследиће још много пројеката“, навела је Негре.

 

Извор: Europa.rs
Фото: Делегација Европске уније (ЕУ) у Републици Србији