Од идеје до изградње – постројење за прераду отпадних вода по ЕУ стандардима

Шабац, 11. јул 2018.

У Шапцу је данас одржана обука “ППОВ – планирање, пројектовање, изградња, рад и одржавање“ у оквиру које је организована и студијска посета једном од најсавременијих постројења за прераду отпадних вода.

Представници општинске управе и ЈКП-а из Лознице, Панчева, Краљева, Бруса и Блаца, као и представници Министарства за европске интеграције, имали су прилику да на терену виде како функционише ППОВ и упознају се са инфраструктуром модерног постројења које је изграђено по ЕУ стандардима. Учесницима су представљени сви елементи инфраструктуре постројења, али и изазови у смислу оперативности и функционисања који се јављају након изградње оваквих комплексних и захтевних система.

Након обиласка ППОВ Шабац, тим стручњака ЕУ ППФ6 пројектне јединице презентовао је процес планирања, пројектовања и изградње инфраструктуре постројења за пречишћавање отпадних вода, након чега је уследила дискусија праћена конкретним примерима добре праксе.

Град Шабац је један од само три града у Србији који имају постројења за пречишћавање отпадних вода. Пројекат реализован у више фаза финансирали су Европска унија са 10 милона евра и Република Србија и локална самоуправа града Шапца са 8 милиона евра.

Постројење које се налази на локацији за фабрике белих лимова, након једногодишњег пробног рада, од априла 2017. године ради у пуном капацитету. Са оваквим постројењима, Шабац, Сомбор и Суботица су јединствени градови у Србији у регулисању канализационих вода. За град Шабац изградња овог постројења доноси двоструку корист са аспекта заштите животне средине и еколошког значаја, а све у циљу побољшања квалитета живота грађана.

Више детаља и наставни материјал можете наћи овде.