ЕУ ППФ Обуке – Инфраструктурни пројекти из сектора животне средине

Златибор, 25. септембар. 2018.

Обука за представнике локалних самоуправа Златиборског округа о анализи трошкова и користи током припреме инфраструктурних пројеката у управљању отпадним водама одржана је у уторак, 25. септембра 2018. године у хотелу „Палисад“, на Златибору.

Циљ обуке „Припрема техничке документације за инфраструктурне пројекте који су подобни за финансирање из ЕУ и ИФИ фондова – Анализа трошкова и користи у подсектору управљања комуналним отпадним водама“ био је да обухвати све битне елементе Анализе трошкова и користи (Cost Benefit Analysis – CBA) у складу са ЕУ водичем. CBA се сматра једним од најбитнијих алата у програмирању и припреми инвестиционих пројеката у области прикупљања и преради отпадних вода.

Представници града Ужица, општина Ариље, Ивањица, Косјерић и Пожега, као и представници релевантних јавно-комуналних предузећа, упознали су се са припремом и оценом Анализе трошкова и користи на практичан начин. Њима је тим стручњака ЕУ ППФ8 пројектне јединице представио све елементе CBA – финансијске, економске анализе, анализе осетљивости и ризика – за пројекте о прикупљању и преради отпадних вода који су подобни за финансирање из ЕУ фондова.

Више детаља и наставни материјал можете наћи овде.