Велики замах развоја чистих технологија унутар ЕУ има позитиван утицаја и на Србију. Држава је усвојила нови закон о енергетској ефикасности и убрзано ради на развоју дугорочне енергетске стратегије. У оквиру уније, Европска комисија планира велика улагања важна за остварење европског зеленог плана у партнерству са приватним сектором.

Председница Комисије Урсула фон дер Лајен и Бил Гејтс данас су најавили ново партнерство Европске комисије и мреже “Breakthrough Energy” за подстицање улагања у климатске технологије неопходне за привреду са нултом нето стопом емисија. То партнерство је представљено на шестом министарском састанку Мисије за иновације. Циљ му је у да у периоду од 2022. до 2026. обезбеди до 820 милиона евра (милијарду америчких долара) нових улагања за велике комерцијалне показне пројекте у подручју чистих технологија како би им се смањила цена и убрзао развој те коначно знатно смањиле емисије ЦО2, у складу с Париским споразумом. Улагања ће бити намењена важним пројектима из Европске уније. За почетак ће бити обухваћена четири сектора који имају највише потенцијала да допринесу постизању привредних и климатских амбиција европског зеленог плана:

  • зелени водоник
  • одржива авионска горива
  • директно издвајање угљеника из ваздуха
  • дугорочно складиштење енергије..

Главни циљ партнерства је проширење примене кључних паметних технологија за очување климе и убрзавање преласка на одрживе индустрије.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је: “Циљ европског зеленог плана је да постанемо први климатски неутралан континент до 2050, што нам пружа прилику да постанемо и континент климатских иновација. Зато у следећих 10 година морамо уложити знатна средства у нове, трансформативне индустрије. Зато ми је драго што смо се удружили с организацијом “Бреактхроугх Енергy” и што ће наше партнерство помоћи предузећима и иноваторима из ЕУ-а да искористе предности технологија за смањивање емисија и отварају радна места будућности.”

Бил Гејт, оснивач организације “Бреактхроугх Енергy”, рекао је: “Декарбонизација светске привреде највећа је прилика за иновације у историји човечанства. Улога Европе, која је врло рано показала спремност да се ухвати у коштац с климатским променама и заузме водеће место у повезаним истраживањима, инжењерству и технологијама, врло је важна. Ово ће партнерство омогућити изградњу темеља за привреду с нултом нето стопом емисија као и поузданих и приступачних чистих технологија доступних свима.”

Партнерство ће се посветити технологијама за које се покаже да могу смањити емисије гасова стаклене баште, али су прескупе да би се прошириле и конкурисале постојећим технологијама које се заснивају на фосилним горивима. Будући да се више не може чекати да се те технологије пробију, партнерство ће омогућити јавна и приватна улагања у велике показне пројекте, што ће допринети смањењу њихове цене и убрзати њихово увођење. Водећи научни пројекти тако ће постати темељ одрживе индустрије будућности. У ту сврху планира се мобилизација финансијских инструмената и додела бесповратних средстава.

Средства ЕУ-а за финансирање одабраних пројеката додељиваће се из програма Хоризонт Европа и иновационог фонда у оквиру фонда ИнвестЕУ, у складу с уобичајеним поступцима, а “Бреактхроугх Енергy Цаталyст” ће прикупити одговарајући износ средстава од приватних улагача и филантропских организација. Државе чланице моћи ће да улажу путем фонда ИнвестЕУ или у појединачне пројекте.

ЕУ подржава бројна партнерства основана у оквиру програма “Хоризонт Европа” (и на темељу претходних програма ЕУ-а за истраживање и иновације), која мобилишу приватна средства ради финансирања истраживања и развоја за модернизацију индустрије и решавања горућих глобалних питања. Примера ради, 2019. фонд “Бреактхроугх Енергy Вентурес”, тежак 100 милиона евра, уложио је знатна средства у неке од главних енергетских сектора у којима је битно нешто предузети ради ублажавања климатских промена.

“Бреактхроугх Енергy” намерава да удружи снаге с постојећим програмима ЕУ-а као што су Хоризонт Европа и Иновациони фонд те финансирати ново партнерство, које ће спроводити Европска инвестициона банка (ЕИБ) и друге заинтересоване финансијске институције у оквиру програма ИнвестЕУ.

Више информација на сајту Европске комисије

Извор: Еuropa.rs