Ојачати капацитете администрације Републике Србије у области управљања и коришћења претприступних фондова ЕУ и подржати је у припреми инфраструктурних пројеката, задатак је преограма „Подршка Европске уније у припреми пројеката”. Управо је квалитетно и ефикасно управљање доступним претприступним фондовима ЕУ важно за процес европских интеграција и припрема за чланство Србије у Европској унији.

До којих резултата је у пракси довела успешна припрема техничке и тендерске документације за инфраструктурне пројекте из сектора животне средине, енергије, транспорта и социјалне инфраструктуре и како реализовани пројекти утичу на квалитетније животно и пословно окружење у Србији, можете погледати на информативној изложби „Подршка Европске уније у припреми пројеката” која је постављена у просторијама ЕУ Инфо кутка Ниш, Вождова 5.

Посетиоци изложбе ће моћи да се упознају са досадањим резултатима Пројекта који је за више од 50 градова и општина у Србији омогућио техничку помоћ вредну 35,5 милиона евра, од којих је више од 34 милиона евра донација ЕУ. Међу 15 инфраструктурних пројекта финансираних у Србији, за грађанке и грађане југа и истока Србије посебно су значајни они који се односе на модернизацију и реконструкцију пруге од Велике Плане до Ниша и од Ниша до Брестовца, као и пројекти за унапређење приступачности за особе са инвалидитетом у јавним установама.

Изложба нас детаљније информише о важним пројектима постројења за пречишћавање отпадних вода, која су изграђена у Брусу и Блацу, Скокобањи, Краљеву, Лозници, Панчеву и Златибору. Ови пројекти су веома значајни јер обезбеђују сигурну и здраву будућност за сливове река у овим областима, као и за опште јавно здравље становника поменутог рејона.

Заинтересовани грађани моћи ће да посете Изложбу „Подршка Европске уније у припреми пројеката” сваког радног дана од 9 до 17 часова у просторијама ЕУ инфо кутка у Нишу, на адреси Вождова 5.

ЕУ ППФ је финансиран од стране Европске уније и Владе Републике Србије, а њиме управљају Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ и Министарство за европске интеграције.

Министарство за европске интеграције главни је корисник програма.

Извор: Europa.rs