Употреба енергетски ефикасних уређаја у домаћинству, заједно са побољшањем изолације, новим прозорима и вратима, доводи до значајне уштеде енергије и смањења трошкова.

У Србији ускоро креће ново енергетско обележавање кућних апарата, у складу са оним које је на снази у Европској унији од 1. марта ове године. Уређаји пореклом из ЕУ са новом енергетском ознаком наћи ће се на српском тржишту вероватно и пре ступања прописа на снагу.

„Потрошач треба да зна шта значе енергетске ознаке на уређајима. На тржишту не смеју да се нађу уређаји који немају енергетску ознаку. Важно је да се побринемо да су подаци који стоје на налепници тачни. У Србији не постоје лабораторије које проверавају да ли су клима уређаји заиста у енергетској класи која је на њима наведена. Пројекат ради на унапређењу капацитета лабораторија у Србији како би се испитале енергетске карактеристике производа и како би имали гаранцију усаглашености са свим важећим прописима“, каже др Мирко Ђапић са пројекта ЕУ за енергетску ефикасност и еко-дизајн производа.

Енергетске ознаке сада садрже поједностављену скалу енергетских разреда, од тамно зелене „А“ – за енергетски најефикаснији уређај који доприноси смањењу рачуна и емисије угљен-диоксида, до црвене „Г“ – за најмање ефикасан уређај, док се категорије „А+“, „А++“ и „А+++“ више не користе. Нове ознаке се прво примењују на белој техници (фрижидерима и замрзивачима, машинама за веш и машинама за судове) као и телевизорима, док ће се ознаке на сијалицама променити од 1. септембра 2021, а потом и на осталим уређајима.

Поред ознаке за енергетску класу производа, нове налепнице на кућним апаратима (регистрованим у ЕУ бази података) имају и QР код у горњем десном углу, помоћу којег грађани могу сазнати више информација о производу из званичне Европске базе података о енергетским ознакама на производима – ЕПРЕЛ. Производи на нашем тржишту морају да задовољавају захтеве за означавањем који су на снази у Републици Србији, али не морају нужно бити регистровани у ЕПРЕЛ бази података.

Oznaka na frižiderima i zamrzivačima

У односу на старе ознаке, осим нових класа енергетске ефикасности ова ознака садржи другачији пиктограм за запремину фрижидера и замрзивача (слика са флашом и пахуљом), и другачији пиктограм (слика са звучником) за ниво буке, као и нову ознаку за класу нивоа буке.

Према подацима Републичког завода за статистику, домаћинства имају највећи удео у укупној потрошњи енергије у Србији – 35 одсто. Јавно-комерцијални сектор троши око 10 одсто, индустрија 26 одсто, саобраћај 27,5 одсто, а остало троши пољопривреда.

Већина грађана Србије (68 одсто), сматра да њихов лични ангажман може у малој мери допринети енергетској ефикасности, док само једна четвртина њих верује да њихово домаћинство у великој мери може допринети енергетској ефикасности, показало је истраживање куповних навика и познавања енергетски ефикасних уређаја грађана Србије спроведено раније ове године за потребе пројекта.

У Републици Србији потрошња енергије је четири до пет пута већа него у земљама Европске уније, односно њеним старим чланицама, и два до три пута већа у односу на земље у суседству које су однедавно у ЕУ, што говори о потреби за унапређењем енергетске ефикасности у нашој земљи.

Опис енергетских налепнице за остале кућне апарате можете преузети овде.

Подршка Европске уније енергетском сектору у Србији вредна је више од 830 милиона евра за период од 2000. до данас. Енергетски сектор је у фокусу ЕУ јер има изузетно велики ефекат на све остале секторе у друштву. Пројекти које ЕУ спроводи у енергетском сектору смањују зависност од фосилних горива, повећавају коришћење обновљивих извора енергије и повећавају енергетску ефикасност.

Извор: Europa.rs