| ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ „БРУС И БЛАЦЕ”

СИСТЕМ САКУПЉАЊА И ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА У БРУСУ И БЛАЦУ
(Општине Брус и Блаце и припадајућа насеља)
ЕУ ППФ6/EuropeAid/137044/DH/SER/RS

Сектор: Заштита животне средине/Управљање отпадним водама

Општина Брус се налази у јужном делу централне Србије, у долини реке Расине, на источним падинама планине Копаоник. Општина има 606 квадратних километара и 58 насеља. Насеље Брус се налази на обалама реке Расине, приближно 15 км западно од њеног ушћа у реку Блаташницу и јужног краја језера Ћелије.

Према попису из 2011. године, Брус је имао приближно 4.500 становника. Агломерацију Брус у погледу сакупљања и одвођења урбаних отпадних вода чине сам Брус и следећа насеља: Кобиље, Велика Грабовица, Мала Грабовица, Дртевци, Жиљци, Тршановци и Лепенац.

Општина Блаце се налази у јужном делу централне Србије, у долини Топлице, на источним падинама планине Копаоник и југоисточним падинама планине Јастребац. Општина има 306 квадратних километара и 40 насеља. Насеље Блаце се већим делом налази северно од реке Блаташнице – на десној обали реке, 12 км источно од њеног ушћа у реку Расину. Агломерацију Блаце чини само градско насеље Блаце са приближно 5.500 становника, према попису из 2011. године.

Постојећи канализациони систем је делимично сепарациони у обе општине. Брус и Блаце имају велики удео покривености канализационом мрежом, док је атмосферска канализација слабо развијена, нарочито у околним насељима.

Ове две општине су значајни извори непречишћених отпадних вода које се изливају у реке Расину, Грашевку и Блаташницу.

Директна последица изливања отпадних вода је загађење реке Расине и њене притоке Блаташнице, те су оне идентификоване као главни загађивачи акумулационог језера Ћелије. Фабрика за прераду воде „Мајдево“ користи водозахват у језеру Ћелије преко кога се обезбеђује вода за пиће за приближно 300.000 потрошача у Крушевцу, Варварину, Александровцу, Ћићевцу и Трстенику.

Главни циљ је побољшање заштите животне средине кроз улагање у унапређење еколошке инфраструктуре у општинама Брус и Блаце.

  • Унапређење квалитета воде у рекама Расина и Блаташница и њихова заштита од штетних ефеката изазваних директним испустом отпадних вода;
  • Превенција даљег загађења и заштита језера Ћелије као извора снабдевања водом за пиће за Расински округ;
  • Побољшање квалитета животне средине посредним утицајима, побољшаном санитарном заштитом и смањењем ризика по јавно здравље за грађане насеља Брус и Блаце.
  • План набавке – завршен у јануару 2018;
  • Тендерска документација за извођење радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) у Брусу и Блацу – јун 2018;
  • Тендерска документација за извођење радова на изградњи и реконструкцији канализационе мреже за отпадне и атмосферске воде у Брусу и Блацу – јул 2018;
  • Пропратни програм обуке за јачање административног, управљачког и оперативног капацитета учесника пројекта – У ТОКУ.

Кликом на тастер испод можете преузети или прегледати документ са основним информацијама о пројекту. Документе можете слободно преузети и даље дистрибуирати за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Преузмите документ…

Кликом на тастер(е) испод можете погледати пројектне галерије. Фотографије из галерија су слободне за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Галерија

пон

уто

сре

чет

пет

суб

нед

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Нема догађаја

Еколошки савети

Прочитајте еколошке савете наших стручњака.

Даље…

Еколошки календар

Погледајте календар важних еко датума.

Даље…

Прочитајте ЕУ ППФ блог.

Даље…

Да ли сте знали?

Прочитајте одговоре на често постављана питања.

Даље…

Мапа пројеката

Погледајте интерактивну мапу
ППФ пројеката

Даље…

Промоција резултата развојне помоћи ЕУ Србији

Даље…