ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ НИШ-БРЕСТОВАЦ

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЈЕДНОКОЛОСЕЧНЕ ПРУГЕ НИШ – БРЕСТОВАЦ
(Ниш, Брестовац)
PPF8/EuropeAid/137044/DH/SER/RS

Сектор: Транспорт

Железничка деоница Ниш-Брестовац (део пруге Ниш-Прешево-македонска граница) припада јужном делу паневропског коридора X и од великог је значаја за регионални и међународни саобраћај.

Недостатак мреже и неадекватно одржавање железничких пруга у последњих 35 година је главни разлог постојања уских грла и лошег квалитета услуга железничког саобраћаја у Републици Србији. Како би се ублажио процес пропадања железничке мреже, и омогућио рад  железничке инфраструктуре у овим условима, успостављена су ограничења брзине која су довела до смањења капацитета пруге. Данас је просечна брзина на прузи Ниш – Брестовац смањена на 20 до 50km/h.

Предметна деоница Ниш – Брестовац

Овај пројекат има за циљ развој железничке инфраструктуре на овој деоници, и то за брзину од 120km/h. Такође и интеграцију најважније међународне железничке пруге паневропског коридора X кроз Србију, којој припада и деоница Ниш – Брестовац.

Сврха подршке Европске уније транспортном сектору у Србији је унапређење одрживог економског раста и осигурање интероперабилности и повезаности јужних европских држава са остатком Европе. Развој интегрисане европске железничке мреже захтева “интероперабилност”  (техничку компатибилност) инфраструктуре, возног парка, сигнализације и осталих подсистема железничког система, као и једноставније процедуре за ауторизацију возног парка кроз железничку мрежу ЕУ.

Током година националне железнице су развиле различите техничке спецификације за своју инфраструктуру. Различите ширине колосека, стандарди електрификације и сигнално-сигурносни системи отежавају и притом поскупљују кретање воза из једне у другу државу. Постоје конкретне ЕУ регулативе за промовисање интероперабилности и превазилажење ових различитости.

 • Повећање квалитета и поузданости железничког паневропског коридора X кроз Србију;
 • Скраћивање времена путовања пројектованом брзином до 120 km/h;
 • Остваривање уштеде у времену за путнике услед веће ефикасности, бољег рада и тачности возова;
 • Повећање капацитета пруге и саобраћаја (што ће допринети значајном увећању обима путника и терета за 25%);
 • Унапређење безбедности и сигурности пруге инсталирањем модерног система сигнализације и телекомуникација;
 • Повећање атрактивности железнице и повраћај тржишног дела изгубљеног због других видова транспорта;
 • Обезбеђивање интероперабилности возова у оквиру паневропске железничке мреже;
 • Развој одрживе мултимодалне транспортне мреже у југоисточној Европи;
 • Повећање конкурентности међународног теретног саобраћаја и његовог потенцијала за раст као пружаоца услуга за европску привреду и еколошки прихватљиву логистику широм Европе;
 • Остваривање циљева Смерница Уније за развој трансевропске транспортне мреже до 2030;
 • Примена 4. железничког пакета састављеног од 6 законских текстова израђених са циљем да се успостави јединствено тржиште за железничке услуге (јединствено европско железничко подручје);
 • Ревитализација железничког сектора и конкурентност у односу на остале видове транспорта;
 • Обезбеђивање усаглашености са Уредбом за Европску железничку мрежу за конкурентни транспорт терета ЕУ 913/2010.

У оквиру ЕУ ППФ програма, тим стручњака ЕУ ППФ8 пројектне јединице је израдио тендерску документацију за поступак јавне набавке у складу са захтевима ЕУ PRAG или IFI критеријумима и правилима FIDIC жуте књиге и израдиће захтев за финансирање радова на деоници Ниш–Брестовац укупне дужине од 23km.

Реконструкција и модернизација ове деонице на југу Србије подразумева реконструкцију и модернизацију доњег строја и горњег строја пруге Ниш–Брестовац, појединих станичних колосека и перона, као и путних прелаза, реконструкцију и модернизацију водова (контактне мреже) и напајања електричном енергијом, реконструкцију и модернизацију сигнално-сигурносних и телекомуникационих инсталација, као и мостова и пропуста, заштите вода и одводњавања колосека и станица. На овој деоници има 3 станица и 4 стајалишта:

СТАНИЦЕ СТАЈАЛИШТА
 • Међурово
 • Белотинце
 • Дољевац
 • Чапљинац,
 • Малошиште
 • Пуста река (Кочане)
 • Пуковац

Кликом на тастер испод можете преузети или прегледати документ са основним информацијама о пројекту. Документе можете слободно преузети и даље дистрибуирати за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Преузмите документ…

Кликом на тастер(е) испод можете погледати пројектне галерије. Фотографије из галерија су слободне за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Галерија

пон

уто

сре

чет

пет

суб

нед

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Нема догађаја

Еколошки савети

Прочитајте еколошке савете наших стручњака.

Даље…

Еколошки календар

Погледајте календар важних еко датума.

Даље…

Прочитајте ЕУ ППФ блог.

Даље…

Да ли сте знали?

Прочитајте одговоре на често постављана питања.

Даље…

Мапа пројеката

Погледајте интерактивну мапу
ППФ пројеката

Даље…

Промоција резултата развојне помоћи ЕУ Србији

Даље…