Кретање без употребе фосилних горива омогућава здрав живот у чистој животној средини. Данас су на централним београдским улицама грађани свих узраста учествовали у бројним активностима Пешачке недеље без аутомобила.

Пешачка недеља, бициклистички фестивал, дечје представе, промоција безбедности у саобраћају уз симулатор вожње аутомобилом, само су неке од активности богатог програма централне манифестације Европске недеље мобилности.

Никола Бертолини, шеф за сарадњу у Делегацији ЕУ у Србији, рекао је да је ово једна од најзначајнијих активности које људско биће може да спроводи, да оживи сопствени простор, сопствени град.

“Пандемија нас подсећа колика је важност здравља и мобилности. То нас води путем баз враћање назад. Идемо ка зеленој заједничкој будућности. Добар знак је да је Београд позициониран веома високо у такмичењу зелених градова. Окренимо се мобилности, јер то је пут за здравију и лепшу будућност”, нагласио је Бертолини.

Представници Делегације ЕУ, Транспортне заједнице, града Београда и УНДП, заједно су активно учествовали у манифестацији обилазећи штандове и разговарајући са грађанима. Посебну пажњу придали су штандовима Националне асоцијације аутономних и електричних возила и произвођача електричних возила Е-приме. Доделу поклона младим полазницима Еколошке едукативне радионице приредила је Делегација ЕУ у Србији.

Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице, истакао је да Европска недеља мобилности сваке године окупља градове широм света и чини их безбеднијим, чистијим и доступнијим свима.

“То је нарочито важно ове године када се суочавамо са бројним изазовима. Здрава животна средина никада није била важнија а сви можемо дати допринос заједничком циљу, да више пешачимо, користимо јавни превоз и идемо на посао бициклом“, рекао је Закоњшек.

Ове године обележава се јубилеј, 20 година Европске недеље мобилности, под слоганом ,,Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“. Око 3000 градова у 50 земаља је узело учешће, а широм Србије бројне интерактивне активности организују се у 26 градова и општина.

Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, подсетила је на то какве су врућине владале у јуну, температура је у једном тренутку била 39 степени, што је био рекорд у последњих 100 година.

“Градови производе много гасова са ефектом стаклене баште који изазивају климатске промене. Поред електричне енергије потребне за топлоту, саобраћај у градовима је други загађивач када је реч о емисији штетних гасова. То изазива пораст температуре и екстремне елементарне непогоде”, каже Пикап.

Зоран Радојичић, градоначелник Београда нагласио је значај скретања пажње на тему урбане мобилности.

“Јасно је да је ова тема постала важна за све велике градове али и глобално за све становнике света. С једне стране имамо све више аутомобила, све већу потребу за брзим кретањем а са друге стране све више трошимо ресурсе и све више загађујемо животну средину”, навео је Радојичић.

Победницима наградног фото конкурса „Одржива мобилност за здравији живот” уручени су вредни ваучери за куповину електричног тротинета, бицикла и ролера. Прву награду обезбедила је Делегација Европске уније у Србији а другу и трећу УНДП. Фотографије су изложене на Тргу Републике од првог дана недеље мобилности.

Европска недеља мобилности се ове године одржава у току Европске године железнице, током које ће се промовисати одрживо путовање возом. Чистији и здравији облици транспорта су кључни елементи Европског зеленог плана, обзиром на чињеницу да је сектор саобраћаја одговоран за око 25 одсто емисија гасова са ефектом стаклене баште у ЕУ.

Извор: Europa.rs