Београд, 26.07.2019.

Прва заједничка еколошка кампања „Погледај око себе“, коју су осмислили Министарство за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији, са Министарством за заштиту животне средине, улази у своју завршницу. Покренута са циљем да промовише значај заштите животне средине и подигне свест о важности ове теме, кроз кампању је указано да чиста вода, чистији ваздух и земљиште немају алтернативу, те да је ангажовање свих грађана, локалних заједница и институција у Србији неопходно како би се заштитило свачије животно окружење.

Кампања је почела дебатом о стању животне средине у нашој земљи 12. јуна, да би затим био организован „Трасх цхалленге“, док су у Ужицу, Шапцу и Суботици организоване манифестације „ЕУ зелени дан“, једнодневни обиласци еколошких постројења изграђених уз подршку ЕУ. У склопу кампање организован је и национални конкурс карикатура и кратког стрипа „Ово је Земља за нас – покрени се за животну средину“, али и постављен мурал белоглавог супа од рециклираног материјала, на зграду Основне школе „Иван Горан Ковачић“ у Београду.

Европска унија уједно је највећи је партнер и подршка нашој земљи, када је о заштити животне средине реч. За заштиту животне средине у нашој земљи, ЕУ је у последњих 19 година донирала 402 милиона евра. Стандарди ЕУ у заштити животне средине највиши су у свету, а ова област свакако је једна од кључних ствари за приступање Србије овој организацији. Поглавље 27 се управо тиме бави – квалитетом воде, ваздуха и тла. Но, за успех у овом поглављу потребан је колективни напор како би се испунили сви циљеви који су дефинисани у њему, те је кампања „Погледај око себе“ један озбиљан корак у подизању свести грађана Србије о важности ове теме.

Донације ЕУ у област заштите животне средине у Србији

Највећи број донација ЕУ инвестиран је у изградњу погона за прераду отпадних вода, регионалних депонија, изградњу и обнављање система водоснабдевања, системе за заштиту ваздуха, системе за управљање медицинским отпадом. Европска унија је до сада, са Владом републике Србије, у заштиту вода и водоснабдевања уложила 210 милиона евра. Донацијама је инвестирано у погоне за прераду отпадних вода у Суботици, Шапцу, Врбасу, Лесковцу и Кули, као и у регионалне системе за снабдевање водом, док су обновљени у Пожаревцу, Инђију и Петровцу на Млави, а потпуно нов изграђен у Великом Градишту. Европска унија пружила је финансијску подршку у износу од 53 милиона евра за системе заштите ваздуха и превенцију индустријског загађења. Овим новцем ТЕНТ и Колубара су обновљени и безбеднији за околину, а изграђена је и мрежа од 28 контролних станица за аутоматско мерење квалитета ваздуха. Даље, 33 милиона је уложено у изградњу четири регионалне депоније, у Пироту, Ужицу, Суботици и Сремској Митровици/Шапцу и развијен је систем за управљање здравственим отпадом.

Европска унија планира да ово дугорочно и снажно партнерство са Србијом настави током наредних година, кроз бројне пројекте из области животне средине у градовима и општинама широм наше земље.

Све о кампањи ПОГЛЕДАЈ ОКО СЕБЕ можете погледати на: http://www.pogledajokosebe.rs/#section_3d47cdc1

Извор: Блиц

Фото: Промо/промо