Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, и председница Владе Србије Ана Брнабић обишли су локалитете на којима се спроводе пројекти финансирани из претприступних фондова у општини Рашка.

Један од пројеката је и изградња пречистача за отпадне воде. Амбасадор Фабрици наводи да питања заштите животне средине разматрају се на највишем политичком нивоу, како у Бриселу тако и широм светаа да веома често ове политичке иницијативе прате лоше вести о новим научним налазима о загађењу, климатским променама и околностима.

“Европски зелени договор даје истакнуто место Западном Балкану, а Зелена агенда за Западни Балкан акција је која ц́е бити покренута у наредним месецима. Не може бити ефективне зелене транзиције за Европу без Западног Балкана који се налази у ЕУ, са осталим државама чланицама. Пре или касније ове земље ц́е се придружити ЕУ – наша улога је да им помогнемо да се припреме за чланство”, истиче шеф Делегације ЕУ.

Премијерка Брнабић поручује да Влада наставља са пројектима унапређења и заштите животне средине, као да се активности у тој области системски планирају.

“Један од фокуса јесте пречишћавање отпадних вода, како би сачували реке за генерације које долазе”, рекла је премијерка. Хвала партнерима из ЕУ на финансирању, а учешће Србије било је 10 одсто у области инфраструктурних радова и 18 процената у опреми”, наводи премијерка Брнабић.

Амбасадор и премијерка такође су присуствовали отварању “Самоуслуге за младе”, чији је циљ да млади што лакше и брже дођу до запослења.

Тешко је кад сте на почетку свог одраслог живота знати шта желите да радите и сагледати могуц́ности које постоје, напомиње амбасадор Фабрици, уз напомену да ће ЕУ наставити да подржава улагање у људске ресурсе и компетитивност.

“Дугорочне структурне реформе и даље су кључне за осигурање усклађености потражње и понуде вештина у Србији, ублажавање могуц́их недостатака вештина заједничка је одговорност и приватних и јавних актера да обезбеде да системи образовања и обуке постану што флексибилнији према потребама тржиште рада”, истиче он.

Пројекат, чија је вредност 4,7 милиона евра, финансира Европска унија, а суфинансира Влада Србије. Млади ће на једном месту добити информације како да искористе своје вештине, али и како да стекну нова знања. Рашка је први град у коме се отвара оваква институција, а пројекат ће почети у још 35 општина у Србији.

Извор вести: Делегација Европске уније