Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Србије Александар Вучић посетили су југ Србије како би обележили званичан почетак радова на санацији и модернизацији пруге Ниш – Брестовац, као и потписивање уговора за први део „Аутопут мира“.

Оба важна инфраструктурна пројекта део су Економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан и побољшаће повезаност у региону, али ће такође убрзати везе са остатком Европе преко Коридора 10.

Председница ЕК Фон дер Лајен рекао је да ови пројекти показују да заједно повезујемо Европу.

„Данашње потписивање симбол је ове важне сарадње и пројекта повезивања кроз који градимо нашу заједничку будућност, јер је боља будућност Србије у Европској унији. Наравно, пуно посла је пред нама, морамо побиједити у борби против пандемије и потакнути економски опоравак. Потребна су нам стратешка улагања да бисмо осигурали трајни опоравак“, рекао је председник Фон дер Лајен.

Компетна изјава председнице Фон дер Лајен

Председник Вучић захвалио је ЕУ на средствима за подршку развоју Србије, а посебно је истакао грантове за побољшање живота грађана.

„Ово је велико охрабрење за нас, велико поштовање које сте показали и имате велику захвалност за оно што сте учинили за нашу земљу. Ова рута нас повезује са Бечом, Будимпештом, преко Новог Сада, Београда и Ниша, са Скопљем, Солуном и Атином. За нас је то важно јер повезује Ниш са Лесковцем, Врањем, Северном Македонијом и Грчком. Ово ће бити један од најважнијих путева који повезују јужну и централну Европу “, рекао је председник Вучић.

Укупна дужина пруге обухваћене овим пројектом је 22,8 километара. Пројектом је предвиђен потпуни ремонт и модернизација на том делу пруге.

Вредност пројекта је преко 59 милиона евра, а вредност гранта ЕУ 44 милиона евра.

Након реконструкције, пруга ће бити у потпуности у складу са техничким стандардима ЕУ за много веће брзине него сада. На овој прузи возови тренутно могу да саобраћају максималном брзином до 70 км/х, али су због стања железничке инфраструктуре на неким местима уведене спорије вожње од 10-20 км/х, са циљем да очување безбедности саобраћаја.

Ова железница је део важног Коридора 10 који повезује Европу у правцу север – југ, а цела деоница повезиваће Београд са Прешевом (граница са Северном Македонијом). Улагања ће се наставити у модернизацији железничких линија између Београда и Ниша уз подршку ЕУ, ЕБРД и ЕИБ, док су у току припреме за остатак железничког коридора 10. Возови ће достизати брзине до 200 км/х где је то технички изводљиво.

„Аутопут мира“ ће повезати Ниш са Приштином, наставити до Тиране и завршити у Драчу на Јадранском мору. Ова веза ц́е додатно промовисати и побољшати регионалну интеграцију на Западном Балкану.

Део обухваћен данас потписаним уговором повезивац́е тачке Мерошина и Мерошина 1. Додељен је конзорцијуму који су направили Страбаг АГ из Аустрије и Страбаг доо из Београда.

Економско-инвестициони план поставља значајан инвестициони пакет који мобилише до 9 милијарди евра бесповратних средстава за регион, што би требало да повећа додатних 20 милијарди инвестиција у Западни Балкан. Подржац́е одрживо повезивање, људски капитал, конкурентност и инклузивни раст, као и двоструку зелену и дигиталну транзицију.

План идентификује десет водећих инвестиција за подршку главним путним и железничким везама у региону, обновљиву енергију и прелазак са угља, обнову јавних и приватних зграда ради повећања енергетске ефикасности и смањења емисије гасова стаклене баште, инфраструктуре за управљање отпадом и отпадним водама, као као и увођење широкопојасне инфраструктуре.

Извор: Europa.rs