16. октобра 2019.

Изложба на којој су приказани најбољи радови са фото конкурса “Природа у позитиву” отворена је у Дому омладине Београда као део десетог по реду Green Festa. Такмичење су организовали Делегација Европске уније у Србији и часопис National Geographic на српском језику. Сви заинтересовани радове ће моћи да погледају до 18. октобра, а изложба ће након тога бити постављена у Новом Саду и Нишу.

Током отварања, награде ауторима радова који су се издвојили од 3100 фотографија доделили су шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, Пол Анри Пресе и главни и одговорни уредник National Geographic Србија, Игор Рил. У конкуренцији радова фото камером, прво место освојио је Геза Фаркаш, другопласирани је био Јан Вало, док је место на подијуму заузео и Зоран Милутиновић. Најимпресивнија фотографија мобилним телефоном дело је Јане Котник.

“Право да вам кажем, више волим комарце и животиње него људе, тако да ми није био проблем да будем у некој чеки сатима како би дочекао неки моменат. Али кажем, када постоји љубав, није проблем”, каже Фаркаш.

“Ово ми је, пошто је под покровитељством Националне географије, нешто изузетно што се тиче природе. Једно од мојих највећих признања до сада”, истиче Вало.

“Бављење овом врстом фотографије, чак и више него бављење другим врстама фотографије, једноставно омогућава да видите више него иначе. Док нисам почео да се бавим фотографијом, многе ствари су поред мене пролазиле непримећено, сада је то потпуно другачије. И наравно уживам у томе”, појашњава Милутиновић.

Тројица фотографа награђени су ваучерима за куповину фото опреме, која ће им помоћи у даљем документовању лепота Србије, док је за најбољу фотографију мобилним телефоном награда гимбал.

Одрживи економски и социјални развој уз очување природе за будуће генерације и борбу против климатских промена, кључни је концепт за који се залаже Европска унија, каже Пресе.

“Србија је земља невероватних природних лепота. Гледајући ове фотографије и сам сам открио неколико за које нисам ни знао да постоје, као сто су Слано Копово, са победничке фотографије или како изгледа поглед са врха Трем на Сувој планини, коју ћу сигурно посетити”, каже Пресе.

Додаје и да му је посебно драго што је изложба део Green Festa са којим Делегација сарађује последњих 6 година, као и да је значај ове манифестације вишеструк јер подиже свест људи и додатно их информише у смислу очувања природе и околине у којој живимо.

Рил каже да се и поред велике конкуренције, током жирирарања квалитет издвојио веома брзо.“Оно што је свима нама нова школа захваљујући овом конкурсу је да и ми који смо свакодневновно везани за фотографију имамо различите, па чак и неочекиване фотографске афинитете, али то је само квалитет и ове изложбе и самог поступка жирирања”, појашњава Рил.

Након почетка изложбе, одржано је и званично отварање фестивала, а гости су након говора могли да погледају филм “Велики зелени зид”.

Извор текста:
ЕУ Инфо центар