Реконструисану бродску преводницу на хидроелектрани (ХЕ) Ђердап 1, данас је обишао председник Србије Александар Вучић.

Радове у вредности 28,5 милиона евра обавили су немачка фирма ДСС Ноел и домаћа предузећа Феромонт инжењеринг Београд и Електромонтажа Краљево.

За реконструкцију преводнице 60 одсто средстава је обезбеђено из кредита Европске развојне банке, а осталих 40 процената је грант Цоннецтинг Еуропе фацилитy фонда.

Захваљујући реконструкцији је скраћено време превођења бродова са сат и 50 минута на сат и 30 минута, смањен је број и трајање непредвиђених застоја пловидбе и повећана безбеднострада преводнице.

Продужен је и век трајања опреме на преводници, умањени трошкови одржавања за 30 одсто, а смањен је утицај рада преводнице на животну средину.

Просечан број пловила годишње кроз преводницу био је око 6.300, а модернија технологија омогућиће 10.000 пловила у току године.

Вучић је, у оквиру посете Кладову, обишао и радове на реконструкцији деонице државног пута од Голог Брда до Кладова, у дужини од 34 километра, које изводи Штрабаг. Он је истако да је тај пут „жила куцавица источне Србије“.

Вредност радова на путу од Голог Брда до Кладова је 592 милиона динара, а посао ће бити завршен у наредних десетак дана, јер је остало да се заврши још километар и по.

Он је у телефонском разговору са министром финансија Синишом Малим договорио да се до краја године обезбеди из буџета додатних девет милиона евра за реконструкцију путева.

„Хемијски парк и лука у Прахову кључни за развој читавог истока Србије“

Вучић је навео да је планирана изградња хемијског парка и луке у Прахову од изузетног значаја за развој и унапређење животног стандарда за читав источни део Србије и најавио да ће у наредних неколико месеци држава свакако усвојити коначан план по питању изградње тих пројеката.

Он је рекао да тренутно није у прилици да изнесе све детаље јер се још чекају гаранције заинтересованих инвеститора у тој крај, с обзиром да Влада не жели да уложи 50 или 100 милиона евра у стварање услова за њихов долазак а да се то не оствари.

Вучић је рекао да је део читавог плана и побољшање путне инфраструктуре као и уклањање са речног дна великог броја потопљених бродова из Другог светског рата, јер је неопходно да се тај део Дунава оспособи за још лакши и бржи превоз баржама и бродовима.

Он је оценио да ће евентуални успех планова везаних за Прахово учинити много тога за читав крај источне Србије и да ће спречити депопулацију тог краја која траје деценијама.

„Имаћете комплетну информацију у наредна три месеца и од тога нећемо одустати. Хемијски парк и лука у Прахову су од кључног значаја за читав исток. А када плате додју до 900 или 1.000 евра, уз ниже трошкове живота, то ће натерати један део људи да се врати“, рекао је он и додао да је у исток Србије у протекле две године уложено више пара него у 50 година пре тога.

Вучић је поновио да је мали број деце, а не одлазак људи у иностранство, највећи проблем за читаву земљу и да ништа што се данас ради и гради неће много вредети ако у будућности не буде никога ко ће то користити.

Извор: N1 Info