РЕЦИКЛАЖА, ШТЕДЊА ВОДЕ, ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – ШТА МОГУ ДА УЧИНИМ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ?

Здрава животна средина је основ за очување људске егзистенције и одрживог развоја друштва. Њу чини природа која нас окружује, као и оно што је човек створио користећи науку и технологију како би задовољио своје потребе.

Наше потребе су разнолике, расту и непрестано се мењају са развојем технологије. Нажалост, ресурса за задовољење тих потреба је све мање, док је у исто време негативан утицај људи на животну средину све већи. Данашње друштво је у сваком смислу потрошачко: купује се, троши се, баца се, без размишљања и претходне рационализације.

Да би се ово променило, потребно је да свако од нас промени своје навике. Међутим, нису само навике то што мора да се мења: неопходно је и дефинисање добрих и одрживих „Зелених” закона усмерених ка рационалној потрошњи, смањењу глобалног загађења и глобалних климатских промена. Јер, наша планета је преко сваке мере загађена. То значи да у природи око нас постоји много штетних материја чији су узрок људска делатност и немарност, или природни процеси који штетно утичу на квалитет животне средине и здравље људи. Тек када схватимо да је очување животне средине важно због нас самих и због квалитета живота који живимо и који ће наша деца живети – онда се ствари могу променити на боље.

Зато морамо да знамо, да се информишемо, да се променимо. Ако свако од нас учини мало, то ће за природу значити много. Кренимо заједно на пут одговорности, јер тако чувамо, штитимо и унапређујемо околину, услове за живот људи и опстанак биљног и животињског света.

пон

уто

сре

чет

пет

суб

нед

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Нема догађаја

Еколошки савети

Прочитајте еколошке савете наших стручњака.

Даље…

Еколошки календар

Погледајте календар важних еко датума.

Даље…

Прочитајте ЕУ ППФ блог.

Даље…

Да ли сте знали?

Прочитајте одговоре на често постављана питања.

Даље…

Мапа пројеката

Погледајте интерактивну мапу
ППФ пројеката

Даље…

Промоција резултата развојне помоћи ЕУ Србији

Даље…